Хроника

Федерика Могерини и Јоханес Хан: Позивамо на смерност и уздржаност у Молдавији, дијалог демократских представника мора да буде кључ за решење

Штампа
понедељак, 10. јун 2019.

 Брисел -- Висока представница ЕУ Федерика Могерини, и комесар за проширење, Јоханес Хан, позвали су јуче на смиреност и уздржаност у Молдавији.

Како се додаје, дијалог демократски изабраних представника мора да остане кључ за проналажење решења тренутне политичке кризе.

Они су истакли да је Европска унија спремна да ради са демократском и легитимном владом те земље, а на основу узајамне посвећености реформама и основним принципима садржаним у Споразуму о придруживању.

"Поштовање владавине права и демократије требало би да остане стуб нашег односа. То је у првом реду оно што градјани Републике Молдавије очекују и заслужују", наводи се у саопштењу.

Молдавске партије сложиле су се да формирају Владу и именују бившу министарку просвете и саветницу Светске банке, Мају Санду, за премијерку, чиме је прекинут вишемесечни застој у скупштни након парламентарних избора одржаних у фебруару.

Медјутим њихов савез је изазвао сукоб с Демократском странком Молдавије и Уставним судом, који је разрешио председника Игора Додона и поставио бившег премијера Павела Филипа за привременог председника.

Након тога Филип је распустио парламент и потписао декрет за одржавање превремених избора у септембру.

Видети још: 

Молдавија: Проруска Партија социјалиста и проевропски блок формирали парламентарну већину

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]