Početna strana > Hronika > Federika Mogerini i Johanes Han: Pozivamo na smernost i uzdržanost u Moldaviji, dijalog demokratskih predstavnika mora da bude ključ za rešenje
Hronika

Federika Mogerini i Johanes Han: Pozivamo na smernost i uzdržanost u Moldaviji, dijalog demokratskih predstavnika mora da bude ključ za rešenje

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

 Brisel -- Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, i komesar za proširenje, Johanes Han, pozvali su juče na smirenost i uzdržanost u Moldaviji.

Kako se dodaje, dijalog demokratski izabranih predstavnika mora da ostane ključ za pronalaženje rešenja trenutne političke krize.

Oni su istakli da je Evropska unija spremna da radi sa demokratskom i legitimnom vladom te zemlje, a na osnovu uzajamne posvećenosti reformama i osnovnim principima sadržanim u Sporazumu o pridruživanju.

"Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane stub našeg odnosa. To je u prvom redu ono što gradjani Republike Moldavije očekuju i zaslužuju", navodi se u saopštenju.

Moldavske partije složile su se da formiraju Vladu i imenuju bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, Maju Sandu, za premijerku, čime je prekinut višemesečni zastoj u skupštni nakon parlamentarnih izbora održanih u februaru.

Medjutim njihov savez je izazvao sukob s Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je razrešio predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika.

Nakon toga Filip je raspustio parlament i potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

Videti još: 

Moldavija: Proruska Partija socijalista i proevropski blok formirali parlamentarnu većinu

(Tanjug)