четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ентони Фаучи: Вакцина стиже до краја године, али дистрибуција тек 2021.
Хроника

Ентони Фаучи: Вакцина стиже до краја године, али дистрибуција тек 2021.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 25. октобар 2020.

Водећи амерички епидемиолог др Ентони Фаучи рекао је да је амерички председник Доналд Трамп био у праву када је на последњој председничкој дебати најавио да ће вакцина бити готова до краја године, али је нагласио да ће за дистрибуцију исте бити потребни месеци.

Фаучи је у интервјуу за Би-Би-Си рекао да ће дистрибуција вакцине полети тек у 2021. и да ће први корисници бити рањиве популације и медицински радници.

“Знаћемо да ли је вакцина безбедна и ефикасна до краја новембра, почетка децембра”, рекао је Фаучи.

“Када причате о вакцинацији великог дела популације, толикој да то има значајан утицај на динамију епидемије, то се неће догодити пре другог или трећег квартала године”, додао је он.

Фаучи је рекао и да је “веома важно” да политичари и јавне личности прате науку. “Можете позитивно или негативно да утичете на понашање људи. Било би заиста срамота да имамо безбедну и ефикасну вакцину а да велики део људи не жели да је прими јер не верују властима”, рекао је он.

Фаучи је рекао и да је “очигледно” да идеја убризгавања варикине коју је Трамп пропагирао почетком године није у складу са науком.

На питање да ли је амерички председник сада имун јер је прележао корону и да ли је његова изјава да сада може да људи све живе у складу са научним чињеницама, Фаучи је прокоментарисао “да се већ зна одговор на то, не, није”.

Према његовим речима Трамп није у праву ни када каже да ће слушање научника довести до масивне депресије и поручио да затварање економије може да се избегне ако се слуша струка и поштују мере заштите.

Фаучи каже и да сасвим сигурно “вирус неће ускоро нестати”, што је Трамп рекао више пута. Фаучи је такође подржао позив демократског председничког кандидата Џоа Бајдена да се носе маске, навевши да не може да говори о конкретним бројкама али да је истина да ношење маске спасава много живота.

(Нова С)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер