Хроника

Фатмир Љимај пуштен убрзо после хапшења

Штампа
четвртак, 17. март 2011.

 

Еулекс полиција накратко ухапсила, али одмах пустила Фатмира Љимаја, "команданта Челикуа", због злочинa у селу Клечка током сукоба на Косову. У истој акцији Еулекс ухапсио још осам бивших припадника ОВК.

Полиција Еулекса ухапсила је вечерас једног од најважнијих команданата ОВК, Фатмира Љимаја, познатог и под ратним надимком "командант Челику", оптуженог да је на Косову починио ратне злочине.

Љимај, који је и високи званичник Демократске партије Косова Хашима Тачија, није пружао отпор приликом хапшења у својој кућу у селу Чаглавица поред Приштине.

Одмах после саслушања код истражног судије, Љимај је пуштен кући, али је његов адвокат Том Гаши рекао да ће поступак против његовог клијента почети наредних дана.

О томе да ли ће почетак евентуалног суђења Љимај дочекати кући или у затвору у четвртак ће одлучити судија.

Како су за Интернет портал Радио-телевизије Србије рекли извори у Приштини, Љимај је оптужен да је 1998. године наредио ликвидацију двојице заробљених српских полицајаца, који су убијени хицима у главу.

Осим ова два убиства, Љимај је оптужен и да је мучио једног заробљеника, који је касније такође, убијен. Сва три случаја догодила су се у сели Клечка недалеко од Малишева, где се налазио штаб Љимајеве јединице.

Тела ове тројице Срба су пронађена и идентификована.

Одмах после хапшења, један од некадашњих команданата аалбанских герилаца пребачен је у суд, где га је саслушао истражни судија и упознао га са оптужницом.

"И раније сам рекао, да имам још милион живота не бих ништа променио", рекао је Љимај пред улазак у зграду суда, наглашавајући да је током рата "сву интелектуалну и професионалну снагу усмерио на изградњу Косова".

"Поносам сам због тога", рекао је некадашњи "Командант Челику".

Хашки трибунал је због недостатка доказа 2005. године ослободио Љимаја оптужби везаних за убиства и мучења у логору Лапушник. По повратку у Приштину дочекале су га десетине хиљада људи, јер је Љимај један од најпопуларнијих политичара на Косову.

Еулекс полиција ухапсила je, током дана, још осам бивших припадника ОВК, укључујући и команданта полиције у Призрену Неџмија Краснићија.

Поред Краснићија, према писањима приштинских медија ухапшени су и Рефки Мазреку, познат под надимком "Ван Дам", Насер Краснићи, Бехљуљ Љимај, Насер Шаља, Сабит Шаља, Шабан Шаља, Бесим Шурдај и Осман Хоџа.

Како је агенцији Танјуг потврдила портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић, поред хапшења је извршено и неколико претреса. Гудељевићева није изнела детаље овог хапшења, али је рекла да је налог издао Еулекосов претпретресни судија Окружног суда у Приштини.

Истрага је под надзором тужиоца из канцеларије Специјалног тужилаштва Косова (СТРК). Ухапшени су припадници бивше Ослободилачке војске Косова који су деловали у региону Призрена и Малишева.

Главно упориште ОВК 

Малишево је познато као главно упориште некадашње ОВК, а у којем је само у јулу 1998. отето више од 100 неалбанаца.

Од 11. до 22. јула 1998. године на подручју општине Ораховац је киднаповано и одведено у логоре више од 100 Срба и Рома, претежно цивила, а током оружаних напада убијено је седам особа.

Ослобођено је 60 особа, углавном, жена, старих особа, радника Дома здравља, монаха из манастира, али и убијено 36 особа чија су тела идентификована. Четири особе још се воде као нестале.

Године 2005. године, откривене су масовне гробнице Малишево и Волујак. Ораховац је од Малишева удаљен 15 километара, а јама Волујак десетак километара, али са друге стране брда. У непосредном окружењу је и Клечка, јама у којој су још 1998. године пронађени побијени Срби.

Под командом Рамуша Харадинаја

Читаво то подручје је била зона одговорности тадашњег команданта ОВК Рамуша Харадинаја, чији је центар био у Јабланици, док је командант ОВК за Клечку у то време био Фатмир Љимај.

Према ранијим наводима извора из српског правосуђа, детаље о злочинима на овом подручју на саслушању су открили браћа Беким и Љуан Мазреку, бивши припадници ОВК.

Они су, још августа 1998. године, на саслушању пред истражним судијом детаљно испричали све о злочинима над цивилним становништвом у Клечки, где је командант штаба ОВК био Љимај, као и шта се дешавало у Малишеву.

Они тврде да су извршавали наређења команданта Љимаја. Љуан Мазреку је поменуо да је у то време чувао стражу у затвору Лапушник чији је командант, такође, био Љимај.

Браћа Мазреку до детаља су испричали све о српским цивилима отетим из Ораховца, међу којима су били жене, деца и мушкарци.

Сви су затим пребачени у Малишево, а одатле у село Клечка, где се налазио штаб ОВК чији је командант био Љимај, по чијем наређењу су цивили злостављани, а затим и убијени. Браћа Мазреку су посведочили да је десеторо цивила стрељано, а три жене силоване.

Браћа су 2002. године, са осталим затвореницима Албанцима, пребачени на Косово и Метохију и од тада су недоступни српским правосудним органима.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]