Početna strana > Hronika > Fatmir Ljimaj pušten ubrzo posle hapšenja
Hronika

Fatmir Ljimaj pušten ubrzo posle hapšenja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. mart 2011.

 

Euleks policija nakratko uhapsila, ali odmah pustila Fatmira Ljimaja, "komandanta Čelikua", zbog zločina u selu Klečka tokom sukoba na Kosovu. U istoj akciji Euleks uhapsio još osam bivših pripadnika OVK.

Policija Euleksa uhapsila je večeras jednog od najvažnijih komandanata OVK, Fatmira Ljimaja, poznatog i pod ratnim nadimkom "komandant Čeliku", optuženog da je na Kosovu počinio ratne zločine.

Ljimaj, koji je i visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, nije pružao otpor prilikom hapšenja u svojoj kuću u selu Čaglavica pored Prištine.

Odmah posle saslušanja kod istražnog sudije, Ljimaj je pušten kući, ali je njegov advokat Tom Gaši rekao da će postupak protiv njegovog klijenta početi narednih dana.

O tome da li će početak eventualnog suđenja Ljimaj dočekati kući ili u zatvoru u četvrtak će odlučiti sudija.

Kako su za Internet portal Radio-televizije Srbije rekli izvori u Prištini, Ljimaj je optužen da je 1998. godine naredio likvidaciju dvojice zarobljenih srpskih policajaca, koji su ubijeni hicima u glavu.

Osim ova dva ubistva, Ljimaj je optužen i da je mučio jednog zarobljenika, koji je kasnije takođe, ubijen. Sva tri slučaja dogodila su se u seli Klečka nedaleko od Mališeva, gde se nalazio štab Ljimajeve jedinice.

Tela ove trojice Srba su pronađena i identifikovana.

Odmah posle hapšenja, jedan od nekadašnjih komandanata aalbanskih gerilaca prebačen je u sud, gde ga je saslušao istražni sudija i upoznao ga sa optužnicom.

"I ranije sam rekao, da imam još milion života ne bih ništa promenio", rekao je Ljimaj pred ulazak u zgradu suda, naglašavajući da je tokom rata "svu intelektualnu i profesionalnu snagu usmerio na izgradnju Kosova".

"Ponosam sam zbog toga", rekao je nekadašnji "Komandant Čeliku".

Haški tribunal je zbog nedostatka dokaza 2005. godine oslobodio Ljimaja optužbi vezanih za ubistva i mučenja u logoru Lapušnik. Po povratku u Prištinu dočekale su ga desetine hiljada ljudi, jer je Ljimaj jedan od najpopularnijih političara na Kosovu.

Euleks policija uhapsila je, tokom dana, još osam bivših pripadnika OVK, uključujući i komandanta policije u Prizrenu Nedžmija Krasnićija.

Pored Krasnićija, prema pisanjima prištinskih medija uhapšeni su i Refki Mazreku, poznat pod nadimkom "Van Dam", Naser Krasnići, Behljulj Ljimaj, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja, Besim Šurdaj i Osman Hodža.

Kako je agenciji Tanjug potvrdila portparolka Euleksa Irina Gudeljević, pored hapšenja je izvršeno i nekoliko pretresa. Gudeljevićeva nije iznela detalje ovog hapšenja, ali je rekla da je nalog izdao Eulekosov pretpretresni sudija Okružnog suda u Prištini.

Istraga je pod nadzorom tužioca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (STRK). Uhapšeni su pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji su delovali u regionu Prizrena i Mališeva.

Glavno uporište OVK 

Mališevo je poznato kao glavno uporište nekadašnje OVK, a u kojem je samo u julu 1998. oteto više od 100 nealbanaca.

Od 11. do 22. jula 1998. godine na području opštine Orahovac je kidnapovano i odvedeno u logore više od 100 Srba i Roma, pretežno civila, a tokom oružanih napada ubijeno je sedam osoba.

Oslobođeno je 60 osoba, uglavnom, žena, starih osoba, radnika Doma zdravlja, monaha iz manastira, ali i ubijeno 36 osoba čija su tela identifikovana. Četiri osobe još se vode kao nestale.

Godine 2005. godine, otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. Orahovac je od Mališeva udaljen 15 kilometara, a jama Volujak desetak kilometara, ali sa druge strane brda. U neposrednom okruženju je i Klečka, jama u kojoj su još 1998. godine pronađeni pobijeni Srbi.

Pod komandom Ramuša Haradinaja

Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, dok je komandant OVK za Klečku u to vreme bio Fatmir Ljimaj.

Prema ranijim navodima izvora iz srpskog pravosuđa, detalje o zločinima na ovom području na saslušanju su otkrili braća Bekim i Ljuan Mazreku, bivši pripadnici OVK.

Oni su, još avgusta 1998. godine, na saslušanju pred istražnim sudijom detaljno ispričali sve o zločinima nad civilnim stanovništvom u Klečki, gde je komandant štaba OVK bio Ljimaj, kao i šta se dešavalo u Mališevu.

Oni tvrde da su izvršavali naređenja komandanta Ljimaja. Ljuan Mazreku je pomenuo da je u to vreme čuvao stražu u zatvoru Lapušnik čiji je komandant, takođe, bio Ljimaj.

Braća Mazreku do detalja su ispričali sve o srpskim civilima otetim iz Orahovca, među kojima su bili žene, deca i muškarci.

Svi su zatim prebačeni u Mališevo, a odatle u selo Klečka, gde se nalazio štab OVK čiji je komandant bio Ljimaj, po čijem naređenju su civili zlostavljani, a zatim i ubijeni. Braća Mazreku su posvedočili da je desetoro civila streljano, a tri žene silovane.

Braća su 2002. godine, sa ostalim zatvorenicima Albancima, prebačeni na Kosovo i Metohiju i od tada su nedostupni srpskim pravosudnim organima.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner