Хроника

Фатих Бирол: Русија би могла у потпуности да прекине испоруке гаса Европи у настојању да ојача своју политичку позицију. Европа треба да се припреми за то

Штампа
среда, 22. јун 2022.

 Русија би могла у потпуности да прекине испоруке гаса Европи у настојању да ојача своју политичку позицију услед украјинске кризе, каже шеф Међународне агенције за енергетику Фатих Бирол, додајући да Европа треба већ сада да се припреми за то.

"Узимајући у обзир скорашње понашање Москве, не бих искључио могућност да Русија настави да ту и тамо налази различите разлоге и да настави да тражи изговоре за даље смањење испорука гаса Европи и да их можда чак потпуно прекине", навео је Бирол у изјави послатој Ројтерсу.

То је, истиче он, разлог због којег су Европи потребни планови за ванредне ситуације.

У исто време, Елина Бардрам, вршилац дужности директора за међународне послове и климатске финансије у Европској комисији, рекла је да ће се Европска унија привремено вратити на угаљ како би се изборила са смањеним дотоком руског гаса.

Према њеним речима, Европа ће се привремено окренути фосилним горивима као алтернативи за руски гас у светлу, како каже, последњих активности Владимира Путина, али овај потез неће пореметити дугорочне европске циљеве везане за климатске промене.

(Ројтерс-Танјуг)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]