Početna strana > Hronika > Fatih Birol: Rusija bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju. Evropa treba da se pripremi za to
Hronika

Fatih Birol: Rusija bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju. Evropa treba da se pripremi za to

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jun 2022.

 Rusija bi mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi u nastojanju da ojača svoju političku poziciju usled ukrajinske krize, kaže šef Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol, dodajući da Evropa treba već sada da se pripremi za to.

"Uzimajući u obzir skorašnje ponašanje Moskve, ne bih isključio mogućnost da Rusija nastavi da tu i tamo nalazi različite razloge i da nastavi da traži izgovore za dalje smanjenje isporuka gasa Evropi i da ih možda čak potpuno prekine", naveo je Birol u izjavi poslatoj Rojtersu.

To je, ističe on, razlog zbog kojeg su Evropi potrebni planovi za vanredne situacije.

U isto vreme, Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji, rekla je da će se Evropska unija privremeno vratiti na ugalj kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa.

Prema njenim rečima, Evropa će se privremeno okrenuti fosilnim gorivima kao alternativi za ruski gas u svetlu, kako kaže, poslednjih aktivnosti Vladimira Putina, ali ovaj potez neće poremetiti dugoročne evropske ciljeve vezane za klimatske promene.

(Rojters-Tanjug)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner