Početna strana > Hronika > Fajnenšel tajms: Pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od pet testova za budućeg šefa evropske diplomatije Žosepa Borela
Hronika

Fajnenšel tajms: Pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od pet testova za budućeg šefa evropske diplomatije Žosepa Borela

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. jul 2019.

 Budući šef evropske diplomatije Žosep Borel suočiće se s pet testova na novoj funkciji, a među njima i pitanje odnosa Beograda i Prištine, piše Fajnenšel tajms.

Borela, naslednika Federike Mogerini, očekuju i pitanja Irana, Venecuele, Kine i odnosa sa SAD.

"Španski veteran će se suočiti sa ispitima od Venecuele do Balkana u vreme opadajućeg uticaja EU", konstatuje FT, dodajući da su tenzije između Beograda i Prištine u porastu uprkos posredovanju EU.

Borel je, navodi britanski list, označio Rusiju kao "starog neprijatelja", napadao je "kaubojsku politiku" američkog predsednika Donalda Trampa prema Venecueli, a žalio se i da su sastanci EU o spoljnoj politici "dolina suza".

Sada je ovaj borbeni španski političar nominovan za budućeg izaslanika EU za svet, dodaje list.

Pred Borelom je poseban test što se tiče Kosova, gde će biti odgovoran za posredovanje u situaciji kada su odnosi Beograda i Prištine sve kompleksniji.

FT navodi da je njegov mandat kao ministra spoljnih poslova Španije definisan u najvećoj meri protivljenju nezavisnosti Katalonije, gde je odrastao.

"To pokreće pitanja o mogućnosti da bude viđen kao neutralan posrednik, posebno što je Španija jedan od pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova", piše FT.

Oni koji ga podržavaju ističu da bi Borel mogao da "okrene u svoju korist" to što je osetljiv na pitanje Katalonije jer će obe strane u balkanskom sporu, kako smatra FT, biti oprezne u vezi sa njim, ali iz različitih razloga.

Borel će najverovatnije zadacima pristupiti sa samouverenošću političara od karijere i bez manjka ambicije.

Kada su ga u junu upitali da li bi prihvatio visoku poziciju u EU, on je kao iz topa odgovorio:"To je sam vrh".

(Tanjug)