Početna strana > Hronika > „Fajnenšel tajms“: Mađarska blokirala zakon koji bi dozvolio EU da Ukrajini preda profit zarađen od zamrznute ruske imovine
Hronika

„Fajnenšel tajms“: Mađarska blokirala zakon koji bi dozvolio EU da Ukrajini preda profit zarađen od zamrznute ruske imovine

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. maj 2024.

Mađarska je blokirala zakon koji bi dozvolio EU da Ukrajini preda profit zarađen od zamrznute ruske imovine, objavio je u subotu Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore.

Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara ruske suverene imovine kada je sukob u Ukrajini eskalirao, zarobivši oko 280 milijardi dolara u EU. Iako je blok prestao da konfiskuje imovinu zbog pravnih razloga, ranije ove nedelje je odobrio korišćenje kamata prikupljenih od imovine za pružanje vojne pomoći Kijevu. Godišnji prihod se procenjuje na oko 3 milijarde dolara.

Međutim, prema pet izvora FT upoznatih sa internim diskusijama među ambasadorima EU, izaslanik Mađarske se protivio ubrzanim isplatama Ukrajini koristeći prihode od ruskih kamata. „Za sada blokiraju sve što je u vezi sa vojnom podrškom Ukrajini“, izjavio je jedan izvor, dodajući da se situacija neće promeniti do izbora za Evropski parlament sledećeg meseca, najranije.

Kako bi smirila Mađarsku, EU je navodno predložila sporazum prema kojem se njen udeo u fondovima bloka neće koristiti za kupovinu oružja za Ukrajinu. Prema FT, ovo je imalo ograničen uspeh, pošto je Budimpešta pristala da ne stavlja veto na transfer prihoda Ukrajini. Međutim, to koči sprovođenje odluke ne podržavajući neophodne zakone, tvrdi se u članku.

Izdanje je takođe saopštilo da iako se Mađarska ne protivi slanju ruskog novca u Ukrajinu sama po sebi, ona ima zabrinutost da isplate budu automatske.

U međuvremenu, Moskva je osudila odluku o transferu profita iz svoje imovine u Ukrajinu kao očiglednu i nezakonitu „eksproprijaciju“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je taj potez „potencijalno opasnim“ i upozorio na moguće posledice, uključujući tužbe.

Mađarska je bila dosledan kritičar pristupa Zapada ukrajinskom sukobu, posebno isporuke oružja Kijevu. Zvaničnici u Budimpešti su u više navrata pozivali na prekid vatre, insistirajući na tome da sankcije EU protiv Rusije nisu uspele da potkopaju njenu ekonomiju i da su "bumerang" protiv bloka.

Krajem prošle godine, Mađarska je odložila paket pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) na nekoliko nedelja, ali je na kraju odustala pod pritiskom Zapada.

(RT)