Početna strana > Hronika > Evropski parlament sa 420 glasa "za" podržao "otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova"
Hronika

Evropski parlament sa 420 glasa "za" podržao "otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova"

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. septembar 2018.

 Evropski parlament je sa 420 glasa "za" podržao otvaranje pregovora o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Izvestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon je pred početak glasanja rekla da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju viza. 
 

Posle odluke EP, treba da počnu razgovori sa zemljama članicama EU kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

U ime EU razgovore sa zemljama članicama EU će voditi Tanja Fajon.  

Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje o liberalizaciji viza za Kosovo u Evropskom parlamentu obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasedanju, saopštio je Odbor EP za gradjanske slobode, pravosudje i unutrašnje poslove (LIBE).  

Za usvajanje liberalizacije viza je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.  

Evropska komisija je 18. jula ove godine saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da i putuju bez viza u zemlje Šengen zone. 

(Beta)