петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Европски парламент данас изгласао укидање виза за грађане „Косова“. Одлука ступа на снагу 1. јануара 2024.
Хроника

Европски парламент данас изгласао укидање виза за грађане „Косова“. Одлука ступа на снагу 1. јануара 2024.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 18. април 2023.

Становници „Косова“ коначно знају датум - од Нове године коначно могу да планирају путовања у Европску унију без виза у и да у њој остану до 90 дана.

Посланици Европског парламента подржали су укидање виза за грађане Косова, чиме је уклоњена и последња правна препрека за званично потписивање Споразума о визној либерализацији, које је планирано за дан касније.

Такође, Европска унија је на тај начин затворила својеврсну “рупу” на територији Европе, јер су грађани Косова били једини са континента који су за улазак у ЕУ претходно морали да одлазе по визе у амбасаде држава чланица.

Европска Комисија је још 2018. године објавила процену да Косово испуњава све критеријуме за визну либерализацију и препоручила укидање виза и за носиоце пасоша које издаје администрација у Приштини.

Међутим, поједине државе чланице, а пре свих Холандија, имале су резерве по том питању, па су блокирале Споразум.

Визну либерализацију са Косовом званично су одобрили амбасадори ЕУ у децембру прошле године.

Иако је првобитно планирано да истрог дана буде пуштен у рад и “Европски систем за информације и ауторизацију путовања” (ЕТИАС), који подразумева регистрацију пре путовања, најновије одлагање почетка рада тог система неће одложити визну либерализацију са Косовом.

„После толико година у чекаоници, Косово је последње у региону Западног Балкана које се придружило нашем безвизном режиму. Ово коначно омогућава грађанима Косова да лако путују, посећују рођаке и послују у ЕУ. Али то је више од тога: ова прекретница је такође важна основа за будућност и све ближу сарадњу између ЕУ и Косова“, рекао је Тајс Ројтен.

 

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер