Početna strana > Hronika > Evropska komisija preporučila ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju
Hronika

Evropska komisija preporučila ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. jul 2009.

Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren zvanično saopštili preporuku Savetu ministara EU da se do januara 2010. godine ukinu vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije. "Ovo je istorijski trenutak u našim odnosima sa državama Zapadnog Balkana", poručio Baro. Odluka o viznoj liberalizaciji će doprineti evropeizaciji tog regiona", poručio Ren.

Evropska komisija i zvanično je predložila Savetu ministara Evropske unije da se od januara 2010. godine ukinu vize Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji,ali i zatražila da Beograd i Podgorica do oktobra sprovedu neke bitne zakone i pospeše delovanje nadležne uprave.

Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren obrazložili su predlog u kojem se od srpskih vlasti traži da pruže opipljive dokaze o delotvornom sprovođenju zakona o strancima, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i usvajanje i primena nacionalne strategije o imigraciji.

Do oktobra bi Beograd, takođe, morao da obezbedi pouzdani nadzor "granične linije" prema Kosovu, i to uz saradnju sa Euleksom i policijskom strukturom Kosova.

"Ovo je istorijski trenutak u našim odnosima sa državama Zapadnog Balkana", poručio je Baro.

Oli Ren je rekao je da će odluka o viznoj liberalizaciji omogućiti državljanima Srbije, Crne Gore i Makedonije slobodno putovanje u zemlje EU, što će doprineti evropeizaciji tog prostora.

Formalni predlog upućen je na konsultacije Evropskom parlamentu i Savetu ministara EU, koji bi krajem novembra ili početkom decembra trebalo da donese konačnu odluku i predloži da Srbija bude stavljena na belu šengen listu od 1. januara 2010. godine.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se u Briselu sa potpredsednikom EK i komesarom za pravosuđe i unutrašnje poslove Žakom Baroom, prenosi Tanjug.

Njihov susret je prethodio zajedničkoj konferenciji za novinare Baroa Rena, na kojoj su saopštili da je EK usvojila preporuke o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Dačić će se, tokom jednodnevne posete Briselu, sastati i sa Renom.

Evropska komisija smatra da će srpske, isto kao i crnogorske vlasti, bez većih poteškoća moći da dostave dokaze o ispunjavanju ovih preostalih mera pruže do oktobra, kada bi jedna misija stručnjaka Komisije otišla u Beograd i Podgoricu, da sa tamošnjim zvaničnicima utvrdi ostvareni napredak.

Očekuje se, isto tako, da poseban centar u Beogradu za izdavanje visokobezbednih biometrijskih pasoša licima sa Kosova, to uhodano čini uz jemstvo potpune bezbednosti takvih dokumenata.

Lica sa Kosova, koja i dobiju srpske biometrijske pasoše, ipak će morati da izvade vizu da bi putovala u zemlje EU, navodi se u obrazloženju predloga Evropske komisije, uz obrazloženje da je Kosovo pod privremenom upravom UN.

Otud, na temelju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, srpski MUP i druge vlasti nemaju pristupa kosovskoj teritoriji da bi proverili podatke podnosilaca zahteva za nove pasoše. Zato je nužno da, ako dobiju pasoše, ipak izvade vizu EU.

Ključni razlog je sprečavanje ilegalne imigracije s Kosova, ali i opasnosti od širenja mreža organizovanog kriminala.

Oktobar je važan rok za sprovođenje ovih preostalih mera, zato što bi do kraja oktobra o predlogu Evropske komisije trebalo da se izjasni Evropski parlament, a Savet ministara EU da konačnu reč u novembru.

Kosovo će, po dopunjenoj Regulativi o viznom režimu EU, biti uvršteno u aneks gde su teritorije sa neodređenim međunarodnim pravnim statusom, kao i države od čijih građana EU zahteva da izvade vize da bi putovali zemlje evropske dvadesetsedmorice.

(RTS)