Хроника

Европска комисија предлаже укидање виза за Македонију, Србију и Црну Гору

Штампа
петак, 05. јун 2009.

Европска комисија предложиће да се крајем године укину шенгенске визе Европске уније за држављане Македоније, Србије и Црне Горе, изјавио је у четвртак увече на министарском заседању ЕУ у Луксембургу Европски комесар за правосуђе и унутрашње послове Жак Баро.

Европски комесар је објаснио да је то вероватно могуће и остварити али да је услов да се са тим сагласе и земље чланице ЕУ јер се налази Комисије још подробно проучавају у европским престоницама.

"Имамо осећај да су велике напоре ка испуњавању услова за укидање виза направиле Македонија, Србија и Црна Гора", рекао је Баро, који је надлежни комесар у Европској комисији за питање виза.

"О томе се мора водити рачуна и вероватно је, мада не и сигурно, да ће бити предложено да се за ове три земље крајем године укину визе ЕУ", објаснио је Баро који није спомињао досад спомињање техничке тешкоће кад је у питању Србија.

Баро је у Луксембургу министрима правосуђа и унутрашњих послова образложио извештај о напретку земаља западног Балкана у испуњавању услова за укидање виза ЕУ, који је 18. маја Европска комисија упутила владама земаља Уније.

Министри нису подробније расправљали, нити доносили закључке о том извештају.

Словеначки министар унутрашњих послова, Катарина Кресал, изјавила је да је потпуно реално да 1. јануара 2010. године у зону Шенгена ЕУ без виза путују држављани западнобалканских земаља које испуне све за то нужне услове.

У закључцима министарског заседања је кратко наведено да је комесар Баро најавио да ће коначни извештај бити достављен западнобалканским земљама у јулу.

Такође је наведено да се словеначка делегација заложила за то да се помогне овим земљама да спроведу мере и услове за укидање виза.

(BBC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]