Početna strana > Hronika > Evropska komisija predlaže ukidanje viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru
Hronika

Evropska komisija predlaže ukidanje viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru

PDF Štampa El. pošta
petak, 05. jun 2009.

Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu šengenske vize Evropske unije za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio je u četvrtak uveče na ministarskom zasedanju EU u Luksemburgu Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro.

Evropski komesar je objasnio da je to verovatno moguće i ostvariti ali da je uslov da se sa tim saglase i zemlje članice EU jer se nalazi Komisije još podrobno proučavaju u evropskim prestonicama.

"Imamo osećaj da su velike napore ka ispunjavanju uslova za ukidanje viza napravile Makedonija, Srbija i Crna Gora", rekao je Baro, koji je nadležni komesar u Evropskoj komisiji za pitanje viza.

"O tome se mora voditi računa i verovatno je, mada ne i sigurno, da će biti predloženo da se za ove tri zemlje krajem godine ukinu vize EU", objasnio je Baro koji nije spominjao dosad spominjanje tehničke teškoće kad je u pitanju Srbija.

Baro je u Luksemburgu ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova obrazložio izveštaj o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uslova za ukidanje viza EU, koji je 18. maja Evropska komisija uputila vladama zemalja Unije.

Ministri nisu podrobnije raspravljali, niti donosili zaključke o tom izveštaju.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova, Katarina Kresal, izjavila je da je potpuno realno da 1. januara 2010. godine u zonu Šengena EU bez viza putuju državljani zapadnobalkanskih zemalja koje ispune sve za to nužne uslove.

U zaključcima ministarskog zasedanja je kratko navedeno da je komesar Baro najavio da će konačni izveštaj biti dostavljen zapadnobalkanskim zemljama u julu.

Takođe je navedeno da se slovenačka delegacija založila za to da se pomogne ovim zemljama da sprovedu mere i uslove za ukidanje viza.

(BBC)