Хроника

Европска федерација новинара: Упркос изјави Јоханеса Хана, цензура је реалност у српским медијима

Штампа
петак, 20. фебруар 2015.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) саопштила је данас европском комесару за добросуседске односе и проширење Јоханесу Хану да је цензура реалност у српским медијима, упркос контреоверзној изјави коју је он дао  15.фебруара.

Хан је минулог викенда на конференцији за новинаре, уочи посете Скопљу, поручио да је неколико пута чуо жалбе овдашњих новинара, и да је вољан да им посвети пажњу, али да су му потребни докази којих, по његовим речима за сада нема.

Присутни новинари су Хана питали да ли постоји његова лична одговорност, с обзиром да је на најновијој листи Репортера без граница Србија по степену слободе медија пала са 54. на 67. место напоменуо да је дискутабилна валидност оцене добијене на основу тих критеријума. И поновио да су му потребни докази.

У писму које је ЕФЈ упутила Хану изражава се велика забринутост због чињенице на који начин су европске институције примиле вести о погоршању положаја медија у Србији и недостатка свести о тежини повреде демократског амбијента за раде у јавним гласилима.

Председник ЕФЈ Могенс Блихер Бјерегард истака је у писму да је алармантно стање у српским медијима није плод никаквих гласина и нагађања већ чињеница.

Новинари у Србији су у непрекидној борби за своја права и слободе. Европска унија би требала да заштити те слободе и инсистира на потпуној примени одговарајућих стандарда у преговорима са кандидатима за чланство у њој, поручио је Бејеегард.

ЕФЈ није прихватила паушалне оцене високог европског званичника да се ради о гласинама наводећи читав низ конкретних доказа који поткрепљују њене тврдње. Сви наведени докази су из најскоријег периода, а осим њих у писму су споменути и подаци из истраживања Удружења новинара Србије УНС, према којем је чак 40% анкетираних новинара признало да је било изложено неком виду цензуре.

(НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]