Početna strana > Hronika > Evropska federacija novinara: Uprkos izjavi Johanesa Hana, cenzura je realnost u srpskim medijima
Hronika

Evropska federacija novinara: Uprkos izjavi Johanesa Hana, cenzura je realnost u srpskim medijima

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. februar 2015.

Evropska federacija novinara (EFJ) saopštila je danas evropskom komesaru za dobrosusedske odnose i proširenje Johanesu Hanu da je cenzura realnost u srpskim medijima, uprkos kontreoverznoj izjavi koju je on dao  15.februara.

Han je minulog vikenda na konferenciji za novinare, uoči posete Skoplju, poručio da je nekoliko puta čuo žalbe ovdašnjih novinara, i da je voljan da im posveti pažnju, ali da su mu potrebni dokazi kojih, po njegovim rečima za sada nema.

Prisutni novinari su Hana pitali da li postoji njegova lična odgovornost, s obzirom da je na najnovijoj listi Reportera bez granica Srbija po stepenu slobode medija pala sa 54. na 67. mesto napomenuo da je diskutabilna validnost ocene dobijene na osnovu tih kriterijuma. I ponovio da su mu potrebni dokazi.

U pismu koje je EFJ uputila Hanu izražava se velika zabrinutost zbog činjenice na koji način su evropske institucije primile vesti o pogoršanju položaja medija u Srbiji i nedostatka svesti o težini povrede demokratskog ambijenta za rade u javnim glasilima.

Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard istaka je u pismu da je alarmantno stanje u srpskim medijima nije plod nikakvih glasina i nagađanja već činjenica.

Novinari u Srbiji su u neprekidnoj borbi za svoja prava i slobode. Evropska unija bi trebala da zaštiti te slobode i insistira na potpunoj primeni odgovarajućih standarda u pregovorima sa kandidatima za članstvo u njoj, poručio je Bejeegard.

EFJ nije prihvatila paušalne ocene visokog evropskog zvaničnika da se radi o glasinama navodeći čitav niz konkretnih dokaza koji potkrepljuju njene tvrdnje. Svi navedeni dokazi su iz najskorijeg perioda, a osim njih u pismu su spomenuti i podaci iz istraživanja Udruženja novinara Srbije UNS, prema kojem je čak 40% anketiranih novinara priznalo da je bilo izloženo nekom vidu cenzure.

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner