Početna strana > Hronika > Eurostat: Najveći procenat gojaznih među stanovništvom Hrvatske i Malte, Srbija na 18. mestu od 30 evropskih zemalja
Hronika

Eurostat: Najveći procenat gojaznih među stanovništvom Hrvatske i Malte, Srbija na 18. mestu od 30 evropskih zemalja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. jul 2021.

Prekomernu težinu ima 55 odsto građana Srbije, što je neznatno više od evropskog proseka koji iznosi 53 odsto i prema ovim podacima naše stanovništvo je na 18. mestu od 30 zemalja Evrope.

Ovo pokazuju podaci Eurostata za 2019. godinu za zemlje Evrope za koje ta agencija beleži statistiku.

Među stanovništvom Evropske unije, 53 odsto građana ima prekomernu težinu, a najveći procenat gojaznih je među stanovništvom Hrvatske i Malte.

Čak 65 odsto građana ove dve zemlje ima prekomernu težinu, prema podacima Eurostatu za 2019. godinu.

Najmanje gojaznih u Italiji, Francuskoj i Luksemburgu

Najmanji procenat ljudi sa prekomernom težinom registrovan je u Italiji (46 odsto), Francuskoj (47 odsto) i Luksemburgu (48 odsto), ali je on i dalje blizu EU proseka.

Težinu koja se smatra "normalnom" održava 45 odsto odraslih građana država EU održava, dok se kod 53 odsto ona smatra prekomernom. Za 36 odsto građana smatra se da su u stanju pred gojaznost, dok je 17 odsto u nekoj od faza gojaznosti; blagoj, teškoj ili ekstremnoj.

Gojaznost obrnuto proporcionalna obrazovanju

Eurostat navodi i da se razlike u prekomernoj težini vide i u odnosu na nivo obrazovanja, što je taj nivo veći, broj prekomerno teških se smanjuje (59 odsto kod građana sa nižim obrazovanjem, 54 odsto kod onih sa srednjim i 44 odsto kod visokoobrazovanih ljudi).

Slično je i kod gojaznosti, građani sa najnižim stepenom obrazovanja su i najgojazniji (20 odsto), niži nivo zabeležen je kod građana sa srednjim nivoom obrazovanja (17 odsto), dok je najmanje gojaznih među visokoobrazovanim ljudima (11 odsto).

(Danas) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner