Početna strana > Hronika > EU zadovoljna radom Euleksa na Kosovu
Hronika

EU zadovoljna radom Euleksa na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 27. april 2010.

LUKSEMBURG – Ministri spoljnih poslova Evropske unije saopštili su danas u Luksemburgu da su zadovoljni rezultatima koje je do sada postigla misija Euleks na Kosovu i Metohiji, jer je, „u teškim okolnostima, podržala pravosuđe i tela za sprovođenje zakona”.

Prema ovoj proceni, Euleks je postigao napredak i kada je reč o „sprovođenju reformi vladavine zakona, uključujući podizanje optužnica i suđenja u osetljivim kriminalnim slučajevima”, prenele su zapadne agencije.

Savet ministara Euleksa, istakao je i da ta misija ima specifičnu ulogu u jačanju stabilnosti u regionu „u skladu sa njegovom evropskom perspektivom”.

Savet je, takođe, izrazio podršku pristupu koji misija primenjuje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pozdravio napore za povećanje prisustva i delatnosti misije na severu Kosova , uz ostale predstavnike EU, kao i kroz osnivanje „Kuće Evropske unije” u Kosovskoj Mitrovici.

Savet je ponovo naglasio da će za sprovođenje mandata Euleksa na Kosovu biti potrebno da sve interesne strane budu usklađene, kao i da bude uspostavljena saradnja regionalnih partnera sa misijom i snažna podrška međunarodnih partnera.

(Tanjug)