Početna strana > Hronika > EU za prištinski portal “ Gazeta Ekspres“: Nema prostora za negiranje zločina u Račku, negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrednostima Unije i u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana
Hronika

EU za prištinski portal “ Gazeta Ekspres“: Nema prostora za negiranje zločina u Račku, negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrednostima Unije i u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana

PDF Štampa El. pošta
petak, 06. decembar 2019.

Iz Evropske unije poručili su danas da nema prostora za negiranje zločina koji su se desili u Račku na Kosovu 1999, i da su takvi stavovi u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU, preneo je Kossev.

„Negiranje i revizija su u suprotnosti sa vrednostima Evropske Unije i u suprotnosti sa projektom za integraciju Zapadnog Balkana u EU", saopšteno je za Gazeta Ekspres, a prenosi Kossev.

Iz Evropske unije su poručili da je regionu potrebno "pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa", te da bi "vlasti trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onako kakva jeste, uz poštovanje žrtava".

Povodom izricanja dvogodišnje zatvorske kazne Ivanu Todosijeviću iz Srpske liste koji je Račak okarakterisao kao „izmišljeni", iz EU su poručili da je na sudovima da utvrde „da li su određene izjave krivična dela".

Nekadašnji pravni zastupnik porodica žrtava u slučaju Račak, advokat Tom Gaši podneo je danas Specijalnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da je "Račak fabrikovan", preneo je Kossev.

Predsednik Srbije ocenio je u četvrtak kao "zastrašujuću" odluku suda u Prištini kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je zbivanja u Račku 1999. godine nazvao lažnim zločinom.

Odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja početka radova na izgradnji autoputa od Šapca do Rume, Vučić je rekao da je Todosijević „časni Srbin iz Zvečana" a da se u Račku 1999. godine radilo o „fabrikovanom zločinu gde je sve falsifikovao svetski hohštapler i prevarant Vilijam Voker".

Iz Srpske liste su najavili da će pozvati sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije na Kosovu ukoliko presuda bivšem kosovskom ministru administracije i lokalne samouprave Ivanu Todosijeviću postane pravosnažna.

(Kossev, Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner