Početna strana > Hronika > EU uvela sankcije Turskoj zbog traženja gasa u teritorijalnim vodama Kipra
Hronika

EU uvela sankcije Turskoj zbog traženja gasa u teritorijalnim vodama Kipra

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. jul 2019.

 Ministri spoljnih poslova EU su pojačali pritisak na Tursku uvođenjem nekih sankcija zbog traženja gasa u vodama koje potpadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, člana EU.

Ministri su u izjavi naveli da se u svetlu turskih "ilegalnih aktivnosti bušenja" suspenduju razgovori o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke biti zatraženo da "preispita" pozajmice Ankari. Oni su takođe podržali predlog Evropske komisije da smanji finansijsku pomoć Turskoj za narednu godinu. Ministri su upozorili da se dogovaraju dodatne "ciljane mere" da bi se kaznila Turska, koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je prošle nedelje upozorio da će Turska intenzivirati bušenje nedaleko od Kipra ako EU uvede sankcije. Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podeljenog Kipra.

Evropski ministri su ponovili da turske ilegalne akcije imaju "ozbiljan negativni uticaj" na odnose Turske i EU i pozvali Ankaru da poštuje suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom. Oni su pozdravili poziv kiparske vlade Turskoj da pregovaraju o granicama svojih isključivih ekonomskih zona.

Prema navodima kiparskih zvaničnika, Turska ne priznaje Kipar kao državu i tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj. Kiparski Turci iz otcepljene Turske Republike Severni Kipar polažu pravo na još 25 odsto.

Kipar je podeljen po etničkoj liniji, kada je Turska 1974. izvršila invaziju nakon puča pristalica ujedinjenja s Grčkom. Nezavisnost Severnog Kipra priznaje samo Turska, koja na ostrvu drži više od 35.000 vojnika. Kipar je 2004. primljen u EU, ali samo stanovnici južnog dela uživaju povlastice članstva.

Turska tvrdi da štiti svoja prava i prava kiparskih Turaka na zalihe gasa sredozemnog ostrva. Kiparski zvaničnici, s druge strane, optužuju Ankaru da koristi kiparske Turke za svoje ciljeve širenja kontrole nad istočnim Mediteranom.

Kiparska vlada je saopštila da će preduzeti pravne korake protiv svih naftnih i gasnih kompanija koje pružaju podršku turskim brodovima u potrazi za gasom. Kipar je već izdao oko 20 međunarodnih naloga za hapšenje protiv tri međunarodne kompanije koje pomažu jednom od brodova koji buše na 68 kilometara od zapadne obale Kipra. Vlada u Nikoziji je izdala dozvole za bušenje južno od Kipra između ostalih i Eksonmobajlu, Totalu i Eniju. Do sada su u tom području otkrivena tri veća džepa s gasom.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis će danas predsedavati sastankom političkih lidera posvećenom predlogu lidera kiparskih Turaka Mustafe Akindžija o formiranju zajedničke komisije za rukovođenje bušenjem u moru. Akindži je više puta pozivao na stvaranje takve komisije koja bi kiparskim Turcima omogućila pravo glasa u vezi s gasom i raspodelom dobiti od njega. Sličan predlog je 2011. izneo i njgeov prethodnik Derviš Eroglu.

Kiparska vlada navodi da bi razgovori o energetici s kiparskim Turcima trebalo da budu deo sveukupnih razgovora o ujedinjenju i da su prava kiparskih Turaka na energetske rezerve ostrva osigurana. Vlada navodi da će buduća dobit od gasa iz formiranog fonda biti ravnopravno deljena posle potpisivanja mirovnog sporazuma.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner