Početna strana > Hronika > EU: Osuđujemo ofanzivu Kalife Haftara na Tripoli - hitno uspostaviti prekid vatre u Libiji
Hronika

EU: Osuđujemo ofanzivu Kalife Haftara na Tripoli - hitno uspostaviti prekid vatre u Libiji

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. maj 2019.

 Evropska unija osudila je ofanzivu koju vode snage komandanta Kalife Haftara na glavni grad Libije Tripoli ocenivši da ona predstavlja pretnju za međunarodnu bezbednost i pozvala da se odmah uspostavi prekid vatre u Libiji.

Kako se navodi u saopštenju ministara spoljnih poslova EU, vojni napad samoproglašene Haftarove Libijske nacionalne vojske (LNA) na Tripoli i eskalacija koja je usledila u glavnom gradu i oko njega "predstavljaju pretnju za međunarodni mir i bezbednost i dalju pretnju za stabilnost Libije".

Libijska nacionalna vojska, čije sedište je u istočnoj Libiji, bori se protiv rivalskih milicija povezanih sa međunarodno priznatom vladom čije sedište je u Tripoliju.

"EU poziva sve strane da odmah otpočnu primirje i da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama da bi osigurali potpuni i opšti prekid neprijateljstava", navodi se u saopštenju ministara EU.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian rekao je da je prioritet da primirje odmah stupi na snagu.

"Neselektivni napadi na gusto naseljene stambene četvrti mogu da predstavljaju ratni zločin i oni koji krše međunarodno humanitarno pravo treba da podnesu račune", upozorili su Evropljani.

Šef vlade bazirane u Tripoliju Fajez Saradj sastao se sa evropskim ministrima u Briselu.

U saopštenju se insistira na poštovanju obaveze o embargu na prodaju oružja Libiji.

(Beta-AFP)