Хроника

ЕУ: Одлука Русије да олакша процедуру за добијање пасоша становницима Доњецка и Луганска напад на суверенитет Украјине

Штампа
четвртак, 25. април 2019.

 Одлука Русије да олакша процедуру за добијање пасоша становницима у регионима Доњецк и Луганск нови је напад Москве на суверенитет Украјине, саопштено је данас из ЕУ.

Руски председник Владимир Путин потписао је јуче наређење о поједностављењу процедуре добијања руског пасоша за становнике региона Доњецк и Луганск у Украјини.

- Потпис председника Путина је нови напад на суверенитет Украјине. Време када је указ потписан указује на намеру Русије да дестабилизује Украјину и погорша сукоб. Очекујемо да ће се Русија уздржати од поступака који су против Споразума из Минска - наводи се у саопштењу из канцеларије високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Путин је нешто раније изјавио да се његова одлука да мештанима украјинских региона Доњецк и Луганск одобри убрзана процедура добијања пасоша Руске Федерације не разликује од онога што већ чине чланице ЕУ.

Он је рекао новинарима на крају самита са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном у Владивостоку да Румунија и Мађарска дају држављанство сународницима који живе изван граница тих држава. Путин је истакао да је чудно што је Кијев негодовао на одлуку Москве.

Споразум из Минска је документ потписан 5. септембра 2014. године у Минску који, између осталог, обезбеђује прекид ватре у Доњецкој и Луганској области Украјине.

(Срна)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]