Početna strana > Hronika > EU: Odluka Rusije da olakša proceduru za dobijanje pasoša stanovnicima Donjecka i Luganska napad na suverenitet Ukrajine
Hronika

EU: Odluka Rusije da olakša proceduru za dobijanje pasoša stanovnicima Donjecka i Luganska napad na suverenitet Ukrajine

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

 Odluka Rusije da olakša proceduru za dobijanje pasoša stanovnicima u regionima Donjeck i Lugansk novi je napad Moskve na suverenitet Ukrajine, saopšteno je danas iz EU.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče naređenje o pojednostavljenju procedure dobijanja ruskog pasoša za stanovnike regiona Donjeck i Lugansk u Ukrajini.

- Potpis predsednika Putina je novi napad na suverenitet Ukrajine. Vreme kada je ukaz potpisan ukazuje na nameru Rusije da destabilizuje Ukrajinu i pogorša sukob. Očekujemo da će se Rusija uzdržati od postupaka koji su protiv Sporazuma iz Minska - navodi se u saopštenju iz kancelarije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Putin je nešto ranije izjavio da se njegova odluka da meštanima ukrajinskih regiona Donjeck i Lugansk odobri ubrzana procedura dobijanja pasoša Ruske Federacije ne razlikuje od onoga što već čine članice EU.

On je rekao novinarima na kraju samita sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom u Vladivostoku da Rumunija i Mađarska daju državljanstvo sunarodnicima koji žive izvan granica tih država. Putin je istakao da je čudno što je Kijev negodovao na odluku Moskve.

Sporazum iz Minska je dokument potpisan 5. septembra 2014. godine u Minsku koji, između ostalog, obezbeđuje prekid vatre u Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine.

(Srna)