Početna strana > Hronika > EU neće da se meša u spor Slovačke i Mađarske
Hronika

EU neće da se meša u spor Slovačke i Mađarske

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. avgust 2009.

Bratislava - EU ne vidi razlog da se meša u spor Slovačke i Mađarske zbog toga što je mađarskom predsedniku Laslu Šoljomu zabranjeno da dođe u petak u slovački grad Komarno, na svečanost postavljanja spomenika ugarskom kralju svetom Stefanu.

Portparol švedskog predsedništva EU odbio je juče da komentariše da li je slovačka imala pravo da zabrani Šoljomu da uđe na njenu teritoriju. Obe zemlje su u šengenskom prostoru i jedini razlog zbog kojeg bi Bratislava mogla da zabrani ulazak nekom, te i šefu države, jeste samo ukoliko bi predstavljao pretnju po bezbednost Slovačke. Upravo taj argument - da će dolazak Šoljoma u granično Komarno isprovocirati slovačke ekstremiste na izgrede - upotrebila je slovačka diplomatija da bi sprečila posetu. Trojica najviših slovačkih zvaničnika, predsednik, premijer i šef parlamenta poručila su u zajedničkom saopštenju tri dana uoči te privatne posete, da bi bilo bolje da Šoljom ne dođe jer na svečanost nije pozvan niko od slovačkih zvaničnika, i da spomenik kralju i Mađara i Slovaka izgleda kao svetkovanje mađarske državnosti na suverenoj slovačkoj teritoriji.

Pošto Šoljom nije pokazao nameru da odustane od posete, premijer Robert Fico je nekoliko sati pred posetu saopštio da je šef susedne države persona non grata za Slovačku, sve do ponoći tog dana. Mađarski predsednik je u poslednjem trenutku odustao od posete, ali je ipak došao na most preko Dunava koji spaja slovačko Komarno i mađarski Komarom i slovačku zabranu ocenio kao gest bez presedana. Mađarska je najavila da će spor zbog zabrane posete preneti na nivo EU, a šef mađarske diplomatije Peter Balaž kazao je da će Mađarska tražiti od Evropskog parlamenta da nađe mehanizme koji bi sprečili takvo kršenje prava ljudi na slobodno kretanje po šengenskom prostoru.

(Beta)