Početna strana > Hronika > EU će proglasiti vanredno stanje u slučaju nedostatka gasa
Hronika

EU će proglasiti vanredno stanje u slučaju nedostatka gasa

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. jul 2009.

Evropska komisija planira da odobri stroži sistem upozoravanja za gasni sektor, prema kome će u budućnosti moći da proglasi vanredno stanje ukoliko u Evropu ne dođe više od 10 odsto pretpostavljenih isporuka tog energenta, objavio je danas nemački dnevnik "Fajnenšel tajms Dojčland" (FTD).

Komisija bi mogla da primeni razne mere u slučaju takvog prinudnog stanja, sa osnovnim ciljem da države koje imaju velike zalihe gasa moraju da pomognu slabije snabdevenim susedima. Sada vanredni režim počinje da se aktivira ukoliko isporuke goriva padnu za 20 i više procenata, podseća nemački list i dodaje da bi komesar Evropske unije za energetiku Andris Piebalgs mogao da objavi novi predlog još ove sedmice.

Pooštravanje uslova za proglašenje vanrednih mera u tom sektoru EU dovodi se u vezu sa rusko-ukrajinskim "gasnim ratovima", ukazuje FTD.

Prema Piebalgsovom predlogu, članice EU bi trebalo da realizuju svoje posebne planove za snabdevanje u vanrednim situacijama tako da ne dođe do velikih potresa ni u slučaju da veliki dobavljači zaustave dotok gasa, ni ukoliko bi došlo do ozbiljnih problema na gasnoj, razvodnoj mreži.

Zemlje članice bi, prema EK, mogle da izgrade terminale za tečni gas, ili da smeste gas u podzemna skladišta koja bi tako, kao i u slučaju nafte, predstavljale strateške rezerve. Predlog evrokomesara za energetiku bi trebalo da važi od 2014. godine, navodi FTD.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner