Хроника

ЕУ: Бугарска и Румунија још неспремне за шенген простор

Штампа
петак, 18. фебруар 2011.

Румунија и Бугарска оствариле су напредак у реформи правосуђа и борби против корупције али још нису у потпуности усклађене са критеријумима Европске уније, наводи се у извештају који је данас објавила Европска комисија.

Бугарска и Румунија су примљене у ЕУ 2007. године упркос озбиљним замеркама интегритету њихових правосудних система, због чега је ЕУувела строги надзор у овој области и прати напредак ове две земље у борби против корупције и реформи правосуђа.

Комисија ће до лета извршити нову процену стања да би се видело да ли су Букурешт и Софија, које желе да удју у безгранични "шенгенски" простор, надокнадили пропусте.

По питању Румуније у извештају се изражава жалење што од претходне евалуације Комисије у јулу 2010. године није остварен напредак у судјењима великих корупционашких афера.

 У извештају се такође изражава жаљење што је румунска Скупштина знатно смањила буџет Агенције за борбу против корупције (АНИ) и прекратила истрагу о наводима о корупцији против једног бившег минситра.

До следеће евалуације Румунија треба да стави посебан нагласак на покретање независног испитивања свог судског система, на мере за убрзање судјења за корупцију на високом нивоу и јачање опште политике борбе против корупције, наводи Комисија.

Бугарска треба да настави реформу правосудја, и потребно је да спроведе дубинску реформу судског апрата и полиције, наводи Комисија.

Бугарска до следеће евалуације такође треба да покуша да усвоји ефикасан закон о одузимању имовине, ради на успостављању органа задуженог за откривање и кажњавање случајева сукоба интереса и да побољша учинак у процесуирању случајева корпуције и организованог криминала.

"Шенгенски" простор обухвата 25 земаља ЕУ, тако да 400 милиона становника може слободно да се крећу од Финске до Грчке, или од Португала до Пољске, без пасоша.

Неколико земаља ЕУ, укључујући Француску и Немачку, противе се брзом пријему Бугарске и Румуније у "шенгенски" простор због слабих резултата у њиховој борби против организованог криминала и корупције.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]