Početna strana > Hronika > EU: Bugarska i Rumunija još nespremne za šengen prostor
Hronika

EU: Bugarska i Rumunija još nespremne za šengen prostor

PDF Štampa El. pošta
petak, 18. februar 2011.

Rumunija i Bugarska ostvarile su napredak u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije ali još nisu u potpunosti usklađene sa kriterijumima Evropske unije, navodi se u izveštaju koji je danas objavila Evropska komisija.

Bugarska i Rumunija su primljene u EU 2007. godine uprkos ozbiljnim zamerkama integritetu njihovih pravosudnih sistema, zbog čega je EUuvela strogi nadzor u ovoj oblasti i prati napredak ove dve zemlje u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa.

Komisija će do leta izvršiti novu procenu stanja da bi se videlo da li su Bukurešt i Sofija, koje žele da udju u bezgranični "šengenski" prostor, nadoknadili propuste.

Po pitanju Rumunije u izveštaju se izražava žalenje što od prethodne evaluacije Komisije u julu 2010. godine nije ostvaren napredak u sudjenjima velikih korupcionaških afera.

 U izveštaju se takođe izražava žaljenje što je rumunska Skupština znatno smanjila budžet Agencije za borbu protiv korupcije (ANI) i prekratila istragu o navodima o korupciji protiv jednog bivšeg minsitra.

Do sledeće evaluacije Rumunija treba da stavi poseban naglasak na pokretanje nezavisnog ispitivanja svog sudskog sistema, na mere za ubrzanje sudjenja za korupciju na visokom nivou i jačanje opšte politike borbe protiv korupcije, navodi Komisija.

Bugarska treba da nastavi reformu pravosudja, i potrebno je da sprovede dubinsku reformu sudskog aprata i policije, navodi Komisija.

Bugarska do sledeće evaluacije takođe treba da pokuša da usvoji efikasan zakon o oduzimanju imovine, radi na uspostavljanju organa zaduženog za otkrivanje i kažnjavanje slučajeva sukoba interesa i da poboljša učinak u procesuiranju slučajeva korpucije i organizovanog kriminala.

"Šengenski" prostor obuhvata 25 zemalja EU, tako da 400 miliona stanovnika može slobodno da se kreću od Finske do Grčke, ili od Portugala do Poljske, bez pasoša.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku i Nemačku, protive se brzom prijemu Bugarske i Rumunije u "šengenski" prostor zbog slabih rezultata u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner