Početna strana > Hronika > Esad DŽudžević: Isecanje guma mog automobila naručile najviše državne vlasti
Hronika

Esad DŽudžević: Isecanje guma mog automobila naručile najviše državne vlasti

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 14. jul 2011.

Beograd – Poslanik Bošnjačke liste i predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Esad DŽudžević izjavio je danas da više nije član vladajuće koalicije i da ubuduće neće glasati za zakone Vlade Srbije.

DŽudžević je na konferenciji za novinare u republičkom parlamentu rekao da sumnja da su isecanje guma njegovog automobila „naručile najviše državne vlasti” i da na to gleda kao na njihov odgovor na pitanja koja postavlja unazad dve godine, a tiču se zaustavljanja procesa ostvarivanja prava Bošnjaka.

„Ovo je pretnja i opomena. Ovo je profesionalno obavljen posao koji, kao i svugde u svetu, znači političku opomenu vlasniku automobila”, rekao je DŽudžević.

On je dodao da će ubuduće koristiti sva prava i obaveze koje ima kao poslanik, da će učestvovati samo u radu skupštinskih odbora i da će se posvetiti radu na terenu i komunikaciji sa građanima.

DŽudžević je dodao da je to njegov lični stav i najavio da će njegova stranka, Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, za vikend odlučivati o, kako je rekao, ukupnom stavu prema tome.

On je ranije danas obavestio predsednicu Skupštine Slavicu Đukić Dejanović da od danas više neće aktivno učestvovati u radu parlamenta i da kao poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka do daljeg zamrzava svoj status poslanika parlamentarne većine.

Kao razloge za takvu odluku naveo je da su nepoznati počionioci juče isekli sve četiri gume na njegovom službenom vozilu koje pripada Bosanskom nacionalnom veću (BNV) i koje koristi poslednjih devet godina.

On je dodao da će u buduće koristiti sva prava i obaveze koje ima kao poslanik, da će učestvovati samo u radu skupštinskih odbora i da će se posvetiti radu na terenu i komunikaciji sa građanima.

DŽudžević je kazao i da je 10 godina u Beogradu, da se uvek osećao kao državljanin ove zemlje, ali da to od juče nije tako.

On smatra da je od 2009. godine zaustavljen proces ostvarivanja prava Bošnjaka, o čemu je, kako je naveo, pisao i u knjizi „Zaustavljen proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji” i da su gume na njegovom automobilu isečene upravo zbog tih pitanja.

„Mi smo veoma nezadovoljni, tražimo sva prava prema Ustavu Srbije. Naišli smo na bahat i više ignorantski odnos države”, kazao je DŽudžević, koji je objasnio da se incident dogodio juče u 10 sati, na parkingu u Bulevaru Mihajla Pupina, iako je automobil imao oznake Skupštine Srbije i Bošnjačkog nacionalnog veća.

Prema njegovim rečima, policija ga je pre pola sata obavestila da su „gume isečene profesionalno” i da je njihova procena da je reč o planski organizovanom napadu na taj auto.

On je dodao da je Bošnjačka lista najmanji i najlojalniji partner „koji se zove Za evropsku Srbiju”.

DŽudžević je kazao da Bošnjaci insistiraju na ostvarivanju njihovog prava na slobodnu upotrebu jezika i pisma, na informisanje, kulturnu baštinu, identitet i nacionalne simbole.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović uputila je danas pismo vladi Srbije i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću u kome traži da nadležni organi brzo otkriju one koji su isekli gume na automobilu poslanika poslaničkog kluba manjina Esada DŽudževića.

Predsednica parlamenta je novinarima u skupštini rekla da je u pismu izrazila uverenje da će policija u najkraćem roku otkriti počinioce tog događaja i da će preduzeti sve mere u skladu sa zakonom.

Đukić-Dejanović je navela da ju je DŽudžević obavestio i da smatra da je potrebno da postoji veći stepen brige određenih organa prema njemu, kao poslaniku Bošnjaka, kao i da će od svih poslaničkih aktivnosti ubuduće imati samo kontakte sa građanima.

Na pitanje da li to može da ugorzi vladajuću većinu i izglasavanje zakonskih predloga, Đukić-Dejanović je odgovorila da odsustvo nekoliko poslanika nije problem.

Ona je podsetila da DŽudžević danas nije učestovao u glasanju kao i da je pokušala sa njim da razgovara, ali da u tome nije uspela.

Šef Poslaničke grupe manjina Balint Pastor potvrdio je da DŽudžević nije učestovao u glasanju, ali i dodao da je siguran da neće napustiti Poslanički klub i preći u opoziciju.

Pastor je naglasio da „DŽudževića treba pustiti da odluči kako će ubuduće delovati u parlamentu” i istakao da je narodni poslanik slobodan da sam odlučuje kako će delovati u skupštini, posebno nakon ukidanja blanko ostavki.

On je dodao da je na džavnim organima da što pre istraže taj slučaj.

Predsednik Adminstrativnog odbora Skupštine Srbije Nenad Konstantinović kazao je, međutim, da nije moguće zamrznuti funkciju poslanika i da je svaki poslanik u punom mandatu i ima sva prava i obaveze dok ne podnese ostavku.

„Samo podnošenjem ostavke bi mogla da prestane funkcija poslaniku”, objasnio je Konstantinović novinarima i dodao da način na koji će se DŽudževih ubuduće ponašati u skuspstini, zavisi samo od njega samog.

On je dodao da poslanika u skupštini ne može niko da zameni, dok on ne podnese ostavku.

(Tanjug)