Početna strana > Hronika > Erhard Buzek: Izručenjem Mladića Srbija je načinila krupan korak ka obezbeđenju svoje evropske budućnost
Hronika

Erhard Buzek: Izručenjem Mladića Srbija je načinila krupan korak ka obezbeđenju svoje evropske budućnost

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. jun 2011.

NjUJORK - Hapšenje Ratka Mladića otvara mogućnosti za pomirenje na Balkanu i Srbiju približava Evropskoj uniji, ocenio je predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek u današnjem autorskom tekstu za Vol strit džornal.

Privodeći Mladića pravdi, Srbija je načinila krupan korak ka obezbeđenju svoje evropske budućnosti. Dobra volja stvorena tim hapšenjem može pomoći da ta zemlja ubrza bolne, ali neophodne strukturne reforme. Taj događaj takođe otvara mogućnost bez presedana za regionalno pomirenje, navodi se u članku.

Buzek je ocenio da hapšenje Mladića, za koje je rekao da je dobra vest za Evropu i Balkan, predstavlja i podsećanje na to šta meka evropska sila i neprekidni međunarodni pritisak mogu postići.

Hvatanje i izručivanje Mladića uvek je bilo preduslov za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Bili smo u pravu što smo ostali nepokolebljivi po tom kriterijumu, kazao je Buzek u tekstu pod naslovom "Evropska budućnost Srbije".

On je napomenuo da bi hvatanje Mladića moglo, kao što je rekao predsednik Srbije Boris Tadić, da označi novo poglavlje srpske istorije i novu eru odgovornosti.

Poteklih godina Beograd je pokazao znake da može da zrelo deluje, od priznavanja odgovornosti za ratne zločine, kao što je onaj u Srebrenici, do učešća u razgovorima na visokom nivou sa Kosovom, u martu. To nije prošlo nezapaženo u Evropskom parlamentu, gde podržavamo evropske težnje Srbije, napomenuo je Buzek.

On je dodao da je, sve do nedavno, Srbija je bila na ivici Evrope. Od tada je prešla dug put, ali je i dalje pred njom dug put. Još jedan osumnjičeni ratni zločinac, Goran Hadžić, i dalje je na slobodi. Beograd mora da učini više da bi se obračunao sa korupcijom i organizovanim kriminalom, ojača vladavinu zakona i ubrza reformu javne administracije, rekao je predsednik Evropskog parlamenta.
Zaštita manjina i poštovanje ravnopravnosti polova takođe još nisu na liniji prihvaćenih evropskih standard, kaže Buzek.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da održi prodemokratski zamah ne samo da bi dostigla evropske ciljeve, već pre svega zbog dobrobiti svojih građana.

Srbija danas je veoma drugačija od one iz 1990-ih. To je osvežena, ambiciozna zemlja visoko obrazovanih mladih ljudi koji su gladni za modernizacijom i evropskom budućošću, rekao je Buzek.

Prema njegovim rečima, hapšenje Mladića je takođe savršena mogućnost da se unese stabilnost i duh pomirenja u balkanske države, što je od suštinskog značaja za mirni i prosperitetni razvoj regiona, manje od jedne generacije pošto su se njegovi narodi žestoko borili jedan protiv drugog.

Pomirenje ne znači zaboravljanje te prošlosti. Suđenje Mladiću, Radovanu Karadžiću i ostalim osumnjičenima za ratne zločine, dalo je značajan podsticaj tom cilju. EU i međunarodna zajednica moraju i hoće da učine sve što je u njihovoj moća da unaprede taj proceš , ocenio je Buzek u članku za Vol strit džornal.

(Tanjug)