Хроника

Ердоган одустао од протеривања 10 амбасадора из САД, Канаде, Француске, Финске, Данске, Немачке, Холандије, Новог Зеланда, Норвешке и Шведске: Њихово ново саопштење показује да су се повукли

Штампа
понедељак, 25. октобар 2021.

Западни амбасадори у Турској су се "повукли" и биће "обазривији у будућности", изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган и одустао од протеривања 10 дипломата којима је то претио због њихове подршке затвореном филантропу Осману Кавали.

„Наша намера није била да изазовемо кризу“ већ да заштитимо суверена права Турске, рекао је Ердоган.

Десет амбасадора из САД, Канаде, Француске, Финске, Данске, Немачке, Холандије, Новог Зеланда, Норвешке и Шведске, позвали су у заједничком саопштењу 18. октобра на „брзо и праведно решење случаја “ Османа Кавале, који је у затвору од 2017. године.

Ердоган је то протумачио као „напад“ и „увреду“ турског правосуђа у изјави после састанка своје владе.

„Био је мој задатак шефа државе да дам потребан одговор“, додао је турски председник и оценио да турски судови не добијају наређења од било кога.

„Њихово ново саопштење показује да су се повукли“, рекао је Ердоган, пошто је 10 земаља потврдило у саопштењима да делују „у складу са чланом 41 Бечке конвенције“ која регулише дипломамтске односе и забрањује било какво мешање у унутрашња питања земље домаћина.

Ердоган је у суботу објавио да је наредио протеривање што је брже могуће тих 10 дипломата, мада та најава није праћена званичним обавештењем упућеном датим државама.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]