четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > ЕПС улаже око девет милијарди динара у капацитете до 2015.
Хроника

ЕПС улаже око девет милијарди динара у капацитете до 2015.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 03. јануар 2011.

БЕОГРАД – Електропривреда Србије планира да до 2015. године инвестира у нове и модернизацију старих капацитета око девет милијарди евра, како би обезбедила сигурно снабдевање потрошача струјом и електроенергетску будућност Србије.

Директор у дирекцији ЕПС-а за инвестиције и стратегију Александар Јаковљевић објаснио је да би, од планираних девет милијарди евра, пет требало да буде уложено у градњу нових капацитета, а четири милијарде евра у модернизацију постојећих.

Тај новац, како је истакао, ЕПС треба да обезбеди из реалне цене електричне енергије, односно од прихода робе коју производи и то је износ од 3,4 милијарде евра, док би 3,8 милијарди евра требало да буде обезбеђено из кредита, 1,8 милијарди евра од стратешких партнера за градњу нових производних капацитета, а 200 милиона евра из других извора.

Он је поновио да неодговарајућа динамика корекције цене електричне енергије знатно одлаже реализацију тих пројеката.

ЕПС је од 2001. до 2009. године, према писању часописа „кWх”, већ уложио око 1,3 милијарде евра, захваљујући којима су електране старе више од 30 година последњих неколико година бележиле рекордну производњу.

И поред тога, како су оценили стручњаци дирекције ЕПС-а за стратегију и инвестиције, тој компанији су потребне нове инвестиције и капацитети, као и повећање цене електричне енергије.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер