петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ентони Годфри: Видео сам Ђиласово писмо, али он не схвата улогу дипломате; Разумем историју Србије, али време је да се прича о 2020. години, а не о 1389.
Хроника

Ентони Годфри: Видео сам Ђиласово писмо, али он не схвата улогу дипломате; Разумем историју Србије, али време је да се прича о 2020. години, а не о 1389.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 27. јануар 2020.

 Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри изјавио је вечерас поводом критика које му је упутио лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас да један од лидера Савеза за Србију можда не схвата улогу дипломате.

Поводом данашњег Ђиласовог отвореног писма Годфрију у којем га је критиковао што је пристао да гостује у „Хит твиту“ телевизије Пинк, амерички амбасадор је у тој емисији рекао да је „позван од председнице владе земље у којој је акредитован“ и да „сматра да не би било у реду да не дође“.

„Видео сам Ђиласово писмо, ценим његову страст у наступу, али када ме критикује што долазим у ову емисију, он можда не схвата улогу дипломате. Биће ми драго да се с њим поново састанем и да чујем његове примедбе. То што је Ђилас тренутно против мене не значи да сам ја на страни владе, ја сам и даље страни дипломата и не учествујем у политичком животу Србије“, казао је Годфри у емисији „Хит твит“.

Са Ђиласом се суштински не слажем око тога на који начин треба да се изразе ставови, то треба да буде кроз бирачке кутије

Ђилас је у писму навео да је Годфри прихватањем да гостује у емисији „Хит твит“ дефинитивно показао да се „у борби за основне демократске вредности у Србији налази на страни власти“ и да више нема разлога да се сумња у то.

Годфри је вечерас рекао и да се с Ђиласом „суштински не слаже“ око тога на који начин треба да се изразе ставови и додао да мисли да то треба да буде „кроз бирачке кутије“ и да је „потребно да сви учествују на изборима“.

„Никад нисам видео бојкот који је довео до позитивног исхода и до исхода који би био добар за народ. Али постоје оправдани разлози за много тога на шта се опозициони лидери жале. И САД и ЕУ и ОЕБС наглашавали су те пропусте и недостаке у медијском окружењу и то може много да буде унапређено“, рекао је Годфри.

Дошло је време да се гледа напред, свестан сам историје Србије али да сада није време да се прича о 1389. години, него о 2020. години

Годфри је казао и да као страни дипломата „није у реду да се ставља на било коју страну“ и да то не ради, али да верује да треба да охрабрује слободну и отворену дебату и да треба да постоји изборни процес у којем градјани могу да бирају између свих кандидата.

Премијерка Србије, Ана Брнабић, која је говорила у истој емисији, рекла је да ће Годфри због доласка на Пинк „сигурно ‘проћи кроз топлог зеца’ „, и додала да јој је „мало и драго“ због тога, јер ће амерички амбасадор „видети како се други људи у Србији проведу када се не слажу са Драганом Ђиласом“.

Она је оценила да за бојкот избора у Србији „не постоји ниједан разлог изузев недостатка плана и програма“ и додала да су изборни услови данас „неупоредиво бољи него 2012. године“ када, како је казала, „није било опозиционих медија у Србији, а данас постоје Н1, Нова С, НИН, Време, Данас, Блиц“.

Говорећи о спору Србије и Косова, Годфри је казао да је „дошло време да се гледа напред“, да је свестан историје Србије и да је поштује, али да сада „није време да се прича о 1389. години, него о 2020. години“.

САД поштују став и понашање председника Србије Александра Вучића и премијерке Брнабић, јер признају суверенитет суседне државе и да је Црна Гора значајна земља у региону

„Сада говоримо о летовима, о железничкој, надам се и путној повезаности. Треба да се створи окружење да приватни сектор може да крене напред“, рекао је амерички амбасадор.

Он је навео да је специјални изасланик председника САД за преговоре Србије и Косова Ричард Гренел, који је ове недеље посетио Београд и Приштину, „био јасан да је потребно створити окружење“ у којем би обе стране имале неку корист и поновио да то обухвата и укидање косовских такси и обустављање српске кампање за повлачење признања Косова.

Поводом усвајања црногорског закона о слободи вероисповести, Годфри је рекао да САД подржавају поштовање верских слобода и да прате ситуацију у Црној Гори „веома пажљиво“.

Он је казао да САД поштују „став и понашање“ председника Србије Александра Вучића и премијерке Брнабић, јер признају суверенитет суседне државе и да је Црна Гора значајна земља у региону.

„Никоме није од користи да долива страсти, мржњу или да објављује клипове смишљене да некога понизе. Не сме се ометати право људи да искажу своју веру, места на којима ће то учинити морају да остану отворена и не смеју се предузимати кораци који би могли да наруше односе Србије и Црне Горе“, навео је Годфри.

Видети још:

Брнабић: Данас су изборни услови неупоредиво бољи него 2012; Поштоваћемо суверенитет Црне Горе, али ћемо штитити интересе српског народа и СПЦ; Годфри: САД подржавају Вучићеву идеју о мини шенгену

Драган Ђилас амбасадору САД: Господине амбасадоре, прихватили сте да будете гост на Вучићевој телевизији

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер