Хроника

Ентони Фаучи: Сви Американци који су потпуно вакцинисани против ковида да приме и трећу дозу, како би очували оптималну заштиту

Штампа
понедељак, 22. новембар 2021.

 Водећи амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи позвао је данас милионе Американаца који су потпуно вакцинисани против ковида да приме и трећу дозу, како би очували оптималну заштиту од коронавируса.

Према подацима владиних Центара за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), од 196 милиона потпуно вакцинисаних особа у САД до данас је 34,5 милиона примило трећу дозу, али проблем и даље остаје око 60 милиона невакцинисаних људи.

Фаучи, директор Националног института за алергије и заразне болести и главни медицински саветник председника Џоа Бајдена, изјавио је током гостовања на телевизији Еј Би Си да “нема нејасноћа” када је реч о потреби да се приме бустер дозе због смањења ефикасности првих доза, до којег долази временом.

Он је истакао да трећа доза даје људима “дужи рок заштите”, мада није јасно да ли ће они који су вакцинисати можда морати да наставе да у будућности добијају бустере сваких шест месеци или годину дана.

“Анализираћемо шта то значи када се добије бустер, пратићемо науку, податке”, рекао је Фаучи, преноси Глас Америке.

Саветодавни одбор ЦДЦ-а у петак је једногласно препоручио бустер дозе вакцине против ковида 19 за све старије од 18 година.

Број случајева заразе у САД је поново у порасту и више од 90.000 је забележно сваког од последњих неколико дана, али Фаучи каже да то било неочекивано јер постаје све хладније и људи су све више у својим кућама и у затвореном простору.

Он је, међутим, казао да потпуно вакцинисане породице и пријатељи могу безбедно да се окупљају за предстојећи Дан захвалности, без маски на лицу.

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]