Početna strana > Hronika > Entoni Fauči: Svi Amerikanci koji su potpuno vakcinisani protiv kovida da prime i treću dozu, kako bi očuvali optimalnu zaštitu
Hronika

Entoni Fauči: Svi Amerikanci koji su potpuno vakcinisani protiv kovida da prime i treću dozu, kako bi očuvali optimalnu zaštitu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22. novembar 2021.

 Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči pozvao je danas milione Amerikanaca koji su potpuno vakcinisani protiv kovida da prime i treću dozu, kako bi očuvali optimalnu zaštitu od koronavirusa.

Prema podacima vladinih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), od 196 miliona potpuno vakcinisanih osoba u SAD do danas je 34,5 miliona primilo treću dozu, ali problem i dalje ostaje oko 60 miliona nevakcinisanih ljudi.

Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savetnik predsednika DŽoa Bajdena, izjavio je tokom gostovanja na televiziji Ej Bi Si da “nema nejasnoća” kada je reč o potrebi da se prime buster doze zbog smanjenja efikasnosti prvih doza, do kojeg dolazi vremenom.

On je istakao da treća doza daje ljudima “duži rok zaštite”, mada nije jasno da li će oni koji su vakcinisati možda morati da nastave da u budućnosti dobijaju bustere svakih šest meseci ili godinu dana.

“Analiziraćemo šta to znači kada se dobije buster, pratićemo nauku, podatke”, rekao je Fauči, prenosi Glas Amerike.

Savetodavni odbor CDC-a u petak je jednoglasno preporučio buster doze vakcine protiv kovida 19 za sve starije od 18 godina.

Broj slučajeva zaraze u SAD je ponovo u porastu i više od 90.000 je zabeležno svakog od poslednjih nekoliko dana, ali Fauči kaže da to bilo neočekivano jer postaje sve hladnije i ljudi su sve više u svojim kućama i u zatvorenom prostoru.

On je, međutim, kazao da potpuno vakcinisane porodice i prijatelji mogu bezbedno da se okupljaju za predstojeći Dan zahvalnosti, bez maski na licu.