Хроника

Ентони Блинкен у писму Куртију: Договором решити питања енергетике на северу Косова, као и питања несталих, то би била основа за даљи напредак ка нормализацији - која треба да се оконча међусобним признањем

Штампа
петак, 14. јануар 2022.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у писму премијеру Косова, Аљбину Куртију, написао да у краткорочном компромису треба решити договором питања енергетике на северу Косова и да се напредује по питању несталих.

То би, како је навео, била основа за даљи напредак ка нормализацији, која треба да се оконча међусобним признањем. Како је пренео портал коха.нет, Блинкен је позвао Куртија „да врати замах дијалогу“, истовремено га позивајуц́и да подржи претходне обавезе Косова и избегава реторику која би могла повец́ати тензије.

Блинкен је позвао владу да потврди судске пресуде – посебно оне које се односе на права мањина, а односе се на недавне притиске САД и других косовских партнера по питању Заједнице српских општина и земљишта око манастира Дечани. Блинкен је, међутим, поновио упоран став САД да би дијалог требало да се фокусира на међусобно признавање.

Он је рекао да је однос Косова и Сједињених Држава укорењен у заједничким демократским вредностима и посвец́ености сувереном и независном Косову.

Амерички државни секретар је похвалио Косово због пријема Авганистанаца, рекавши да је показало вођство на које Сједињене Државе и други могу да се ослоне и додао да је присуство косовских војника у мисији у Кувајту истакло растуц́и капацитет Косова да допринесе безбедности.

"Као пријатељ и партнер Косова, Сједињене Државе се радују што ц́е радити са вама на потпуном спровођењу агенде председника Бајдена за наше односе, укључујуц́и јачање владавине права, заштиту права мањина, промовисање економског раста и обезбеђивање дуго одлаганог споразума Косова и Србије, са фокусом на међусобно признање", наставио је он.

Блинкен је додао да нерешени односи Косова и Србије остају препрека за чланство у европским и евроатлантским институцијама и да је приступање Косова њима заједнички циљ Косова и САД.

Он је понудио подршку дијалогу који води Европска унија.

"Верујемо да дијалог уз посредовање ЕУ остаје најбољи форум за нормализацију односа Београда и Приштине и у том циљу блиско координирамо са нашим партнерима из ЕУ", написао је Блинкен.

На крају је рекао да Косово треба блиско да сарађује са новим америчким амбасадором на Косову Џефријем Ховенијем и америчким представником за западни Балкан Габријелом Ескобаром.

"Обојица су спремни да разговарају о појединостима са вама и вашим тимом. Спремни смо да помогнемо Косову да оствари своје циљеве", закључио је Блинкен.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]