Početna strana > Hronika > Entoni Blinken u pismu Kurtiju: Dogovorom rešiti pitanja energetike na severu Kosova, kao i pitanja nestalih, to bi bila osnova za dalji napredak ka normalizaciji - koja treba da se okonča međusobnim priznanjem
Hronika

Entoni Blinken u pismu Kurtiju: Dogovorom rešiti pitanja energetike na severu Kosova, kao i pitanja nestalih, to bi bila osnova za dalji napredak ka normalizaciji - koja treba da se okonča međusobnim priznanjem

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. januar 2022.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u pismu premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, napisao da u kratkoročnom kompromisu treba rešiti dogovorom pitanja energetike na severu Kosova i da se napreduje po pitanju nestalih.

To bi, kako je naveo, bila osnova za dalji napredak ka normalizaciji, koja treba da se okonča međusobnim priznanjem. Kako je preneo portal koha.net, Blinken je pozvao Kurtija „da vrati zamah dijalogu“, istovremeno ga pozivajući da podrži prethodne obaveze Kosova i izbegava retoriku koja bi mogla povećati tenzije.

Blinken je pozvao vladu da potvrdi sudske presude – posebno one koje se odnose na prava manjina, a odnose se na nedavne pritiske SAD i drugih kosovskih partnera po pitanju Zajednice srpskih opština i zemljišta oko manastira Dečani. Blinken je, međutim, ponovio uporan stav SAD da bi dijalog trebalo da se fokusira na međusobno priznavanje.

On je rekao da je odnos Kosova i Sjedinjenih Država ukorenjen u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu.

Američki državni sekretar je pohvalio Kosovo zbog prijema Avganistanaca, rekavši da je pokazalo vođstvo na koje Sjedinjene Države i drugi mogu da se oslone i dodao da je prisustvo kosovskih vojnika u misiji u Kuvajtu istaklo rastući kapacitet Kosova da doprinese bezbednosti.

"Kao prijatelj i partner Kosova, Sjedinjene Države se raduju što će raditi sa vama na potpunom sprovođenju agende predsednika Bajdena za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje", nastavio je on.

Blinken je dodao da nerešeni odnosi Kosova i Srbije ostaju prepreka za članstvo u evropskim i evroatlantskim institucijama i da je pristupanje Kosova njima zajednički cilj Kosova i SAD.

On je ponudio podršku dijalogu koji vodi Evropska unija.

"Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i u tom cilju blisko koordiniramo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

Na kraju je rekao da Kosovo treba blisko da sarađuje sa novim američkim ambasadorom na Kosovu DŽefrijem Hovenijem i američkim predstavnikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"Obojica su spremni da razgovaraju o pojedinostima sa vama i vašim timom. Spremni smo da pomognemo Kosovu da ostvari svoje ciljeve", zaključio je Blinken.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner