четвртак, 28. март 2024.

Почетна страна > Хроника > Енес Зогић, хирург из Новог Пазара: Очекивао сам од Вучића да макар прочита упућено отворено писмо, најмање што може да се уради је смена људи са тих функција
Хроника

уторак, 11. август 2020.

- Ако неко, на било који начин, својим чињењем и нечињењем допринесе катастрофалном стању у једном граду од 100.000 становника, у којем је степен смртности од ковида 19 био највећи у Европи, тај неко не може само да се жали због такве ситуације, већ морају да се предузму конкретне мере. Најмање што може да се уради је смена људи са тих функција - навео је хирург из Новог Пазара Енес Зогић, који је на свом Фејсбук профилу написао отворено писмо председнику Александру Вучићу о ситуацији у Новом Пазару, додавши да је очекивао од председника да „макар прочита писмо“ и „покуша да схвати и анализира своје речи, сходно његовој одговорности за сваког грађанина Републике Србије“.

- У оваквим ситуацијама нема праштања и враћања људи на претходне функције по принципу „опростиш му једном, даш му шансу да те угрози други пут - навео је Зогић за Данас.

Доктор Зогић каже да му је мотив био да се председнику државе укаже на "неспособност, неодговорност и ароганција в. д. директора Опште болнице Меха Махмутовића, што је допринело неприпремљености нашег здравственог система да се одговори на разбуктавање епидемије, иако је имао јасну ситуацију“.

- Док су свакодневно санитети, по десетак пацијената са тежом клиничком сликом, транспортовали у клиничке центре у Крагујевцу и Београду, Махмутовић се понашао и јасно иступао са причом да је све под контролом, да ми овде имамо све што нам треба и да се у Новом Пазару не дешава ништа неуобичајено у односу на друге градове у Србији, објашњава Зогић мотиве за отворено писмо.

Додаје да је Махмутовић након боравка премијерке Ане Брнабић и министра здравља Златибора Лончара у Пазару отишао „наводно због здравствених проблема“ и да је тек онда почело успостављање реда у лечењу инфицираних корона вирусом.

Овај новопазарски хирург наглашава да су се, заједно са колегама из других здравствених центара, изборили са свим недаћама.

- И сада уместо да се тражи одговорност свих оних који су својим неблаговременим предузимањем мера, да се спречи или ублажи катастрофа која је захватила Нови Пазар, Министарство здравља враћа истог човека, са својим тимом, на чело болнице, наглашава Зогић.

(Данас)