Početna strana > Hronika > Emanuel Makron: Želeo bih da posetim Rusiju do kraja leta, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna
Hronika

Emanuel Makron: Želeo bih da posetim Rusiju do kraja leta, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. jun 2020.

 Predsednik Francuske Emanuel Makron je tokom razgovora putem video konferencije sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom izrazio želju da doputuje u zvaničnu posetu Rusiji do kraja leta, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

„Želim da predložim, ukoliko sanitarni uslovi to budu dozvoljavali, da iskoristim Vaš predlog i da doputujem u zvaničnu posetu Rusiji do kraja leta, kako bi smo imali više vremena za zajednički razgovor. Jednostavno, želim da doputujem kod Vas u posetu“, rekao je Makron Putinu.

Putin je odgovorio da bi mu bilo drago da doputuje u Rusiju. „Dobrodošli ste“, dodao je.

Inače, Makron je tokom razgovora rekao i da je želeo da doputuje u Moskvu kako bi prisustvovao paradi povodom Dana pobede.

„Želeo sam fizički da prisustvujem paradi. Kao što sam to već napisao, a želim još jednom da istaknem, Francuska odaje veliku poštu svim sovjetskim žrtvama za vreme Drugog svetskog rata. Reč je o 27 miliona žrtava, što vojnih, što civilnih. Takođe, želimo da odamo poštu svim narodima istočne Evrope koji su stradali u tim teškim vremenima“, dodao je Makron.

Putin je takođe ocenio veliku ulogu Francuske u pobedi u Drugom svetskom ratu, te je rekao Makronu da je u pitanju zajednička pobeda nad nacizmom, kao i da Rusija nikada neće zaboraviti sve što je Francuska za nju uradila.

Takođe je podsetio i da su se na hiljade sovjetskih građana borile u redovima francuskog otpora na teritoriji same Francuske.

Naveo je i da je takva saradnja neophodna i danas kako bi se Rusija i Francuska zajednički izborile protiv svih aktuelnih pretnji.

(Sputnjik)