Početna strana > Hronika > Emanuel Makron u telefonskom razgovoru sa Rohanijem upozorio da je protiv svakog spoljnog mešanja u Libanu
Hronika

Emanuel Makron u telefonskom razgovoru sa Rohanijem upozorio da je protiv svakog spoljnog mešanja u Libanu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. avgust 2020.

Emanuel Makron upozorio je u telefonskom razgovoru sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem da je protiv "svakog spoljnog mešanja" u Libanu posle eksplozije koja je razorila Bejrut i izazvala antivladine demonstracije.

Francuski predsednik podsetio je na potrebu da se sve sile koje su uključene izbegavaju eskalaciju tenzija, kao i svako spoljno mešanje i da podrže uspostavljanje vlade koja će hitno da upravlja zemljom, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je takođe rekao da treba delovati u okviru koji su postavile SAD tokom međunarodne konferencije za podršku Bejrutu i libanskom narodu.

Iran ima bliske veze sa libanskim Hezbolahom.

Dvojica sagovornika takođe su se dogovorili da pojačaju saradnju u suočavanju sa koronavirusom narednih nedelja.

Kada je u pitanju nuklearni sporazum koji je Iran potpisao sa svetskim silama 2015. i iz koga su se SAD kasnije povukle, Makron je podvukao volju da se sačuva okvir tog sporazuma i da se deluje ka smirivanju u regionu. On je pozvao Iran da napravi potrebne poteze da izbegne svako pojačavanje tenzija.

(N1)