Početna strana > Hronika > Emanuel Makron: Ovi izbori za Evropski parlament su najvažniji nakon 1979. godine, postoji opasnost da se EU raspadne
Hronika

Emanuel Makron: Ovi izbori za Evropski parlament su najvažniji nakon 1979. godine, postoji opasnost da se EU raspadne

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. maj 2019.

 Predsednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru s predstavnicima regionalnih medija ponovno upozorio na veliku opasnost od raspada Evropske unije, pravdajući tako svoje učešće u kampanji za evropske izbore, a što opozicija otvoreno kritikuje.

Makron je izabran 2017. godine za francuskog predsednika i stalno je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.

U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika on tumači zašto nije samo posmatrač nego i učesnik ovih izbora, preneo je „Indeks“, pozivajući se na Hinu.

Makron ističe da su ovi izbori najvažniji nakon 1979. godine, jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

„Ako kao predsednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donela napredak, biću odgovoran pred istorijom“, ocenio je Makron.

Uz to, on je predložio da se nakon izbora održi evropski utemeljiteljski sabor na kojem će učestvovati čelnici i građani kako bi utvrdili strategiju Evrope u idućih pet godina, pa i izmene ugovora koje bi iz toga mogle proisteći.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti životne sredine, Makron je predložio opšte oporezivanje kerozina u Evropi.

Francuski predsednik je zajedno sa vođom portugalskih socijalista Antonijom Kostom u ponedeljak pozvao na stvaranje velike koalicije naprednjaka koja bi se suprotstavila onima koji žele da Evropu unište nacionalizmom.

Makronovo uplitanje u kampanju, koje je išlo čak do toga da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritikovale su sve opozicione stranke.

„Makron zloupotrebljava predsedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana“, napisao je na svom nalogu na Tviteru nosilac liste „Nacionalnog okupljanja“ Žordan Bardeja, dodajući da je to protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje.

(Sputnjik)