Početna strana > Hronika > Emanuel Makron će svoj put u Moskvu na finale SP u fudbalu iskoristiti za sastanak s Vladimirom Putinom
Hronika

Emanuel Makron će svoj put u Moskvu na finale SP u fudbalu iskoristiti za sastanak s Vladimirom Putinom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. jul 2018.

Francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi uoči sastanka predsednika Rusije sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, javlja AP.

Kancelarija Makrona saopštila je da su on i Putin danas telefonski razgovarali nakon što je Francuska reprezentacija izborila učešće u finalu svetskog prvenstva u fudbalu.

Makron je u utorak pratio polufinalni meč u Sankt Peterburgu i vratiće se u Rusiju u nedelju kako bi pratio odlučujući meč.

Makron će taj put iskoristiti da bi se sastao sa Putinom, navodi se u saopštenju, ali bez detalja o čemu će dva predsednika razgovarati.

Francuski predsednik se danas sreo sa Trampom na samitu NATO u Briselu, na kome je predsednik SAD kritikovao evropske saveznike.

Fudbalska podbadanja francuskog predsednika Emanuela Makrona i belgijskog premijera Šarla Mišela

Teme sa Svetskog prvenstva u fudbalu neizbežno su se našle i na samitu NATO, posebno pošto su se tamo i francuski predsednik Emanuel Makron i belgijski premijer Šarl Mišel.

Mnogi Belgijanci su uvereni da bi njihovi "Crveni djavoli" trebalo da igraju u finalu u nedelju a ne Francuzi, iako je Belgija sinoć izgubila od svog suseda 1:0 u polufinalu.

Tokom uvodne izjave na samitu, Mišel je skrenuo s rasprava o potrošnji na odbranu i Rusiji.

On se direktno obratio Makronu i rekao: "Iskreno, Emanuel, juče je francuski tim imao puno sreće".

"Belgijanci generalno nisu baš šovinisti", rekao je Mišel i dodao da su "Belgijanci odigrali odličnu utakmicu protiv Francuske".

Belgijski premijer se onda vratio na pitanje potrošnje na odbranu.

"Kao u fudbalu, fer plej i timski duh su nam potrebni više nego ikad", rekao je Mišel, što je bilo upereno protiv predsednika SAD Donalda Trampa koji stalno postavlja pitanje zašto njegova zemlja mora da snosi velike troškove odbrane Zapada.

(Fonet)