Хроника

Египат и Грчка потписали поморски споразум о економској зони

Штампа
четвртак, 06. август 2020.

Египат и Грчка потписали су данас поморски споразум којим је утврђена морска граница између тих двеју земаља и дефинисана ексклузивна економска зона за права на трагање за нафтом и гасом.

Тај споразум је одговор на сличан споразум од прошле године Турске и владе Либије са седиштем у Триполију, који је изазвао напетости у региону Источног Медитерана.

Споразум Турске и Либије, широко су одбацили Египат, Кипар и Грчка као кршење својих економских права у подморју за које се верује да је богато нафтом. Европска унија каже да турско-либијско кршење међународног права прети стабилности у региону.

Грчка и Турска деценијама су у сукобу око морских граница, а недавна открића природног гаса и планови за бушење широм источног Медитерана погоршали су спор.

“Овај споразум омогућава Египту и Грчкој да напредују максимално повећавајући своје користи од ресурса који су доступни у овој ексклузивној економској зони: изгледних залиха нафте и гаса”, рекао је египатски министар спољних послова Самех Шукри после кратке церемоније потписивања данас у Каиру.

Додао је да су “египатски-грчки односи пресудни за одржавање безбедности и стабилности у региону источног Медитерана и за сузбијање претњи изазваних неодговорном политиком која подржава екстремизам и терор” што се односи на подршку Анкаре влади у Триполију.

У рату “преко посредника” у Либији, Египат је на супротној страни од Турске и подржао је супарничку владу са седиштем у источној Либији и њеног војсковођу Халифу Хифтера. Каиро тврди да Турска помаже екстремисте у име владе у Триполију коју подржавају УН.

Уз војну подршку Турске, влада у Триполију је одбацила Хифтерову 14-месечну војну кампању за заузимање главног града Либије. Пошто је Турска тако преокренула либијски рат, председник Египта Абдел Фатах ел-Сиси запретио је војним упадом у Либију, што је довело до забринутости да би могло доћи до директног египатско-турског сучељавања.

Грчки министар спољних послова Никос Дендиас оценио је споразум Египат-Грчка као “примеран споразум”. Међутим, ни један од двојице министара није открио никакве детаље споразума. “То је потпуна супротност илегалном, неважећем и правно непостојећем меморандуму о разумевању Турске и Триполија”, додао је Дендиас.

Турска тврди да грчка острва не би требало да буду укључена у прорачун морских зона од економског интереса, што је став за који Грчка каже да крши међународно право. Грчка има око 6.000 острва и гребена у Егејском и Јонском мору, од којих је више од 200 насељено.

Прошлог месеца грчка влада била је узнемирена планом Турске да настави потрагу за нафтом и гасом јужно од грчких острва на истоку Средоземља, те је дошло и до покрета оружаних снага двеју страна.

(Нова) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]