Početna strana > Hronika > Edita Tahiri: Sporazum prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova
Hronika

Edita Tahiri: Sporazum prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 03. jul 2011.

Priština - Šefica delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da je današnjim sporazumima dveju strana učinjen "prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova".

"Sve više postaje jasno da je integracija Srbije u EU uslovljena priznavanjem Kosova, i danas je napravljen prvi korak Srbije ka priznavanju nezavisnosti Kosova", rekla je Tahiri za Radio-televiziju Kosova nakon višečasovnih razgovora u Briselu.

Šefica prištinskog tima je navela da u dijalogu neće biti rasprave o političkim pitanjima i najavila "još jedan paket sporazuma" tokom jula.

Prema njenim rečima, dogovori se zasnivaju se na principu reciprociteta i njihovo sprovođenje garantovaće i nadzirati Evropska unija.

"Ovo su možda prvi istorijski sporazumi dve zemlje i mislim da su oni postignuti zato što obe države imaju za cilj učlanjenje u Evropsku uniju. Ovim sporazumima Kosovo i Srbija su ispunile neke od uslova i vrednosti koje vode ka EU", rekla je Tahiri za Radioteleviziju Kosova nakon višečasovnog dijaloga u Briselu.

Tahiri je navela da će "modaliteti" za sprovođenje sporazuma biti naknadno precizirani.

"Sporazum se bazira na principu reciprociteta, što znači da sve što će važiti za građanina Kosova, važiće i za svakog građanina Srbije koji putuje na Kosovo", rekla je šefica prištinskog tima.

Prema njenim rečima, Evropska unija će garantovati i nadzirati sprovođenje sporazuma.

Edita Tahiri je današnje dogovore ocenila kao "neophodne standarde koje i Kosovo i Srbija moraju ispuniti na putu ka EU".

(Beta)