Početna strana > Hronika > Edi Rama: Kad predsednik poludi, u ime naroda reaguje parlament, Iljir Meta izgubio pravo da ostane na čelu države
Hronika

Edi Rama: Kad predsednik poludi, u ime naroda reaguje parlament, Iljir Meta izgubio pravo da ostane na čelu države

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. jun 2019.

 Tirana -- Albanski parlament danas raspravlja o zahtevu vladajuće stranke Socijalističke partije za impičment predsednika Iljira Mete.

Albanski premijer i lider vladajuće Socijalističke partije Edi Rama poručio je da odluka predsednika o odlaganju lokalnih izbora u toj državi do sada nepoznat čin u istoriji svetskog vladanja, prenosi portal a1on.

Rama je naglasio da je parlament dužan da reaguje u ime naroda kada predsednik „poludi“, ocenjujući da je Meta izgubio pravo da ostane u kancelariji šefa albanske države.

„Iljir Meta je preuzeo korak koji je nepoznat u istoriji svetskog vladanja. Potpisuje ukaz o izborima pa ga poništava. Ako svet udje u logiku Iljira Mete, tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smernice, već ceo svet bi bio jedna velika gungula“, naglasio je Rama.

On je kazao da će ovaj čin albanskog predsednika ostati samo ružno i neodgovorno delo koje ne može da se prihvati i toleriše. "Predsednik je izgubio pravo da ostane u kancelariji predsednika Republike sve dok je moć naroda u parlamentu i sve dok parlament ima pravo da reaguje u ime naroda ukoliko predsednik poludi“, poručio je Rama.

On je optužio opoziciju da se plaši da izadje ispred naroda, da se plaši od izbora, odmeravanja političkih snaga i pravosudnih reformi.

Albanski predsednik Iljir Meta prošlog vikenda je poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji, zakazanih za 30. juna, jer, kako je naveo, to je bio jedini način da se smire političke tenzije koje bi mogle da eskaliraju u gradjanski konflikt.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner