Хроника

Еди Рама: Албанија понудила на коришћење НАТО бившу совјетску базу Пашалиман, 180 километара јужно од Тиране

Штампа
четвртак, 26. мај 2022.

Албанија је понудила НАТО-у на коришћење некадашњу совјетску поморску базу Пашалиман, саопштено је из кабинета албанског премијера.

Премијер Еди Рама рекао је да би поморска база Пашалиман, 180 километара јужно од Тиране, могла бити „додатна вредност“ за Алијансу и да је Албанија припремила пројекат за њену обнову.

„У овим опасним временима верујем да би генерал могао да размисли о томе да има поморску базу НАТО у Албанији“, рекао је Рама у јучерашњем обраћању.

База Пашалиман, која се налази испод Валонског залива изграђена је 1950-их када је Совјетски Савез довео 12 подморница и била је једина поморска база коју су имали на Медитерану.

После раскида веза Тиране и Москве 1961, Пашалиман је остао као поморска база у којој су биле смештене четири преостале подморнице и други мањи војни бродови.

База је опљачкана, укључујуц́и и материјал са подморница, 1997. када је једна од тада најсиромашнијих земаља Европе запала у хаос због пропасти пирамидалних штедионица у којима су многи изгубили животне уштеђевине.

Три подморнице су продате у отпад, док је четврта остала, а влада разматра да ли да је претвори у музеј.

Турска је реновирала базу Пашалиман која се од тада се користи као поморска база за неке војне бродове који патролирају Јонским и Јадранским морем.

НАТО је такође започео радове на унапређењу албанске ваздушне базе Кучове из комунистичког доба, 85 километара јужно од Тиране, како би се омогуц́ило њено коришц́ење за операције Алијансе.

Албанија је чланица Нато од 2009.

(Бета-Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]