Početna strana > Hronika > EBRD planira izdavanje dinarskih obveznica
Hronika

EBRD planira izdavanje dinarskih obveznica

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. novembar 2010.

Beograd - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira izdavanje dinarskih obveznica, najavila je u sredu direktorka kancelarije te banke u Srbiji Hildegard Gacek.

"Srbija će posle Rusije, Poljske i Rumunije biti četvrta zemlja gde će EBRD emitovati obveznice u lokalnoj valuti", rekla je Gacek na predstavljaju Izveštaja EBRD o tranziciji.

Za izdavanje dinarskih obveznica potrebna je, kako je objasnila, izmena zakonske regulative u Srbije, odnosno izmene Zakona o deviznom poslovanju i Zakona o hartijama od vrednosti.

Gacek je procenila da će izdavanje dinarskih obveznica EBRD-a biti moguće u 2011. godini.

Vlada Srbije, prema saznanjima Bete, privodi kraju izmene zakona koji će omogućiti da strane finansijske institucije emituju dinarske obveznice. Za izdavanje tih hartija od vrednosti, pored EBRD zainteresovane su još neke inostrane banke.

Dinarima prikupljenim prodajom tih hartija od vrednosti EBRD će kreditirati kompanije u Srbiji. Od početka rada u Srbiji EBRD je dodelio više od 2,3 milijarde evra kredita različitim sektorima privrede, a tim novcem su dodatno prikupljene investicije u vrednosti 2,7 milijardi evra iz drugih izvora.

Izdavanje dinarskih obveznica međunarodnih finansijskih institucija, prema oceni predsednika Upravnog odbora Sosijete ženeral (Societe Generale) banke Gorana Pitića, doprineće razvoju finansijskog tržišta u Srbiji i smanjiti učešće evra u finansijskim transakcijama.

"Koliki će biti interes za kupovinu dinarskih obveznica EBRD zavisiće od uslova izdavanja te hartije od vrednosti i stope prinosa", rekao je Pitić za Betu.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner