Хроника

Џозеф Бајден: Сенат Конгреса САД да не гласа о кандидату за Врховни суд пре председничких избора

Штампа
понедељак, 21. септембар 2020.

 ВАШИНГТОН - Демократски кандидат на председничким изборима у САД Џозеф Бајден затражио је у недељу од Сената Конгреса САД, којим доминирају републиканци, да не гласа о кандидату за Врховни суд пре председничких избора.

Бајден је план актуалног председника и свог противкандидата Доналда Трумпа о избору судије назвао изразом "сирове политичке моћи".

"Намера председника (Доналда) Трампа да на место Рут Бадер Гинзберг, која је преминула у петак, именује другу особу пре избора 3. новембра просто је спровођење сирове политичке моћи", рекао је Бајден у предизборном говору у Филаделфхији.

Ројтерс оцењује да би именовање Трамповог кандидата пре председничких избора, када би га подржао Сенат, ''''зацементирало'''' конзервативну већину у Врховном суду. Преминула судија Рут Бадер Гинзберг била је истакнути либерал. До њене смрти, у Врховном суду однос је био 5:4 у корист конзервативаца.

То би, како додаје британска агенција, у наредним деценијама могло да утиче на америчке законе и живот, с обзиром да је мандат судије Врховног суда доживотан.

Бајден је рекао да би он, ако победи на изборима, морао да има шансу да номинује новог судију Врховног суда и поновио да би номиниовао Афроамериканку, што би био преседан у Врховном суду САД.

Ројтерс додаје да анкета коју је за ту агенцију спровео Ипсос на нивоу целе територије САД након што је објављена смрт судије Гинзберг наводи на закључак да се многи Американци не слажу с Трамповим планом.

Испитивањем је установљено да се 62 одсто Американаца слаже да место у Врховном суду треба да попуни победник председничких избора, док тако не мисли 23 процента, а остатак није сигуран.

Са одлагањем именовања за после избора се слаже 80 одсто демократа и 50 одсто републиканаца, наводи се у анкети Ипсоса.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]