Početna strana > Hronika > DŽozef Bajden: Izbor kandidata Demokratske stranke za predsedničke izbore možda bude održan onlajn
Hronika

DŽozef Bajden: Izbor kandidata Demokratske stranke za predsedničke izbore možda bude održan onlajn

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 05. april 2020.

 DŽo Bajden, koji ima najveće šanse da bude predsednički kandidat američkih demokrata, danas nije odbacio mogućnost da konvencija njegove stranke na kojoj se definitivno odredjuje kandidat bude održana virtuelno.

Zbog epidemije koronavirusa taj veliki letnji skup mogao bi da se pretvori u dogadjaj prenošen onlajn, rekao je Bajden, bivši potpresednik SAD za vreme Baraka Obame.

"Treba da imamo konvenciju. Moglo bi da se desi da to bude video-konvencija", rekao je Bajden za televiziju ABC.

Ukoliko pandemija nije savladana, moglo bi da bude nemoguće da se okupi 10, 20 ili 30.000 ljudi na istom mestu, rekao je Bajden.

Demokratska konvencija je trebalo da okupi hiljade učesnika od 13. do 16. jula u Milvokiju, u državi Viskonsin.

Partija je ranije objavila da pomera taj datum za 17. avgust, u istom gradu.

Pandemija koronavirusa je poremetila kampanju za američke predsedničke izbore koji se održavaju u novembru i zbog toga su unutarpartijski izbori demokrata za predsedničkog kandidata odloženi kao i njihova konvencija.

Demokrate treba da izaberu izmedju Bajdena i Bernija Sandersa ko će se na izborima boriti protiv aktuelnog predsednika Donalda Trampa koji se kandiduje za drugi mandat.

Već od sredine marta ni demokrate ni Tramp nemaju predizborne mitinge što je uobičajeno u ovo vreme pred izbore za šefa Bele kuće.

(Beta-AFP)