utorak, 16. jul 2024.
 Ћирилица | Latinica

Novi broj

Tema: Svetska ekonomska kriza i Srbija (II)
Baner

Prethodni brojevi

Baner

Pronađite NSPM na

&

Nove knjige

Baner

Edicija "Politički život"

Đorđe Vukadinović: Od nemila do nedraga

Baner
Baner
Baner

Časopis NSPM ili pojedinačne tekstove možete kupiti i u elektronskoj formi na Central and Eastern European Online Library

Baner
Baner
Početna strana > Hronika > DŽordž Soros: Kina će umesto SAD biti pokretač svetske privrede
Hronika

DŽordž Soros: Kina će umesto SAD biti pokretač svetske privrede

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. maj 2009.

Kina će zameniti SAD u svojstvu "pokretača svetske privrede", ocenio je poznati američki berzanski špekulant DŽordž Soros u intervjuu nemačkom dnevniku "Frankfurter Algemajne cajtung" (FAZ). Soros smatra da politički uticaj na globalnom nivou neće ostati kao što je bio do sad, već će se pomeriti iz SAD prema Kini, prenela je agencija Itar-Tas.

"Kinezi su već otpočeli prve napade" na glavni stub američke ekonomije - na dolar", ukazao je Soros i dodao da Kina vidi upravo svoju valitu kao alternativu glavnom svetskom obračunskom sredstvu - dolaru. Soros, ipak, ne žuri sa sahranjivanjem dolara, mada priznaje da je u poslednje vreme izgubio pređašnje pozicije. On, međutim, smatra da ni evro - jedinstvena valuta 16 članica Evropske unije - a takođe ni kineski juan nisu za sada u stanju da zamene američku novčanu jedinicu.

Soros je takođe, u intervjuu za FAZ, izrazio uverenje da će "sistem evra" sačuvati sadašnje pozicije. "Baš u ovoj krizi je postalo jasno da evro predstavlja primućstvo za slabe države i da one nemaju nikakvog razloga za napuštanje zone evra", ukazao je on. Dotakavši se ekonomske situacije u Nemačkoj, Soroš je izrazio mišljenje da vlada te zemlje treba da posveti veliku pažnju stimulisanju konjukture. "Privredu Nemačke će kasnije, kao Ameriku, u potpunosti zahvatiti kriza", upozorio je Soros.

Nemačkoj, prema Sorosovoj proceni, preti pad tražnje robe široke potrošnje, a zatim i proizvoda kompleksa mašinogradnje, što će već narednih meseci dovesti do znatnog povećanja nezaposlenosti. On je izrazio i zabrinutost zbog ekonomske slabosti Ukrajine koja, kako je rekao, "već uopšte nema novca". On je istovremeno ocenio da je podrška Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vladi u Kijevu "nedovoljna".

MMF je jesenas odobrio Ukrajini stabilizacioni zajam od 16,5 milijardi od kojih je do sada približno četvrtina postala operativna. Nova tranša tog zajma u vrednosti 1,7 milijardi dolara bi trebalo da se realizuje do kraja ovog meseca.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner