Početna strana > Hronika > DŽordž Fridman: Za rešavanje kosovskog problema potrebna spoljna sila koja bi nametnula nagodbu; Rusija je zemlja trećeg sveta, a Kina regionalna sila
Hronika

DŽordž Fridman: Za rešavanje kosovskog problema potrebna spoljna sila koja bi nametnula nagodbu; Rusija je zemlja trećeg sveta, a Kina regionalna sila

PDF Štampa El. pošta
subota, 23. maj 2020.

 BEOGRAD - Svetski stručnjak za geopolitiku DŽordž Fridman, osnivač organizacije "Geopolitička budućnost" ocenio je da je za rešavanje kosovskog problema potrebna spoljna sila koja bi nametnula nagodbu, a da je činjenica da Beograd i Priština mogu lakše da žive sa trenutnom situacijom nego što mogu sa procesom nagodbe.

"Da bi se kosovski problem rešio potrebna je spoljna sila da nametne nagodbu, ali sada nema sile koja je motivisana da to uradi. Stoga će se situacija povremeno menjati, ali suštinska stvarnost je da nijedna strana ne može sebi da priušti da da ono što druga strana mora da ima", rekao je Fridman navodeći da rešsenja nema bez svetskih sila, dok je "Rusija zemlja trećeg sveta", a "Kina regionalna sila".

Kako kaže, osnovni problem u rešavanju kosovskog pitanja je taj što postoje minimalne posledice za obe strane ukoliko se održava trenutna situacija i mala motivacija vlada da naprave dogovor koji će "uznemiriti" njihovu političku bazu.

"Bilo koji znak pomirljivog ponašanja na bilo kojoj strani susreće se sa značajnom političkom opozicijom i bilo kakva nagodba koštaće svaku stranu više nego što će je javno mišljenje podržat", rekao je Fridman, autor izuzetno prodavanih knjiga "Oluja pre mira" i "Sledećih sto godina".

Fridman je ocenio i da Rusija mora da razvije modernu ekonomiju ukoliko želi da ima uticaj na globalni sistem, napominjući da time ne kritikuje Rusiju, kao što ne kritikuje Kinu kad govori o njenim slabostima u smislu da je ona samo regionalna sila.

Objašnjava, naime, da obe zemlje rade najbolje što mogu, a kritikuje one koji ne uspevaju da ove zemlje shvate onakvima kakve jesu i umesto toga zamišljaju da imaju moć koju suštinski nemaju.

U razgovoru za Blic Fridman je govorio i o tome kako će svet izgledati nakon pandemije, zašto je EU pala na testu …

Fridman je ocenio je da će pandemija utičati na sve, ali da kao što se i očekuje, najbogatiji imaju najviše prostora za pad.

"Uprkos svemu svako će se suočiti sa svojim jedinstvenim problemima - Kina i Nemačka su izuzetno zavisne od izvoza i teško cće biti pogođene padom američke ekonomije, njihovog najvecćeg kupca. Za Rusiju će glavno pitanje biti kolaps cene nafte. Politički ćemo videti sve veći fokus na naciju, kao što smo videli u EU. Političke ličnosti će se promeniti, rekao je on i dodao da miisl da je u ovom trenutku promena režima malo verovatna", rekao je Fridman.

Globalno usporavanje će, dodaje, naštetiti i SAD, a potrošnja će opadati.

"Ali veliki deo te potrošnje čini uvoz. Zemlje koje izvoze u SAD snosiće bar deo američkog tereta", kaže Fridman.

Upitan kakva će biti EU nakon pandemije i postoji li mogućnost da neke zemlje poput Italije slede London i započnu izlazak iz Unije, kaže da se jačina institucije vidi u upravljnju krizom, zbog čega je njegova ocena da je EU pala na testu, ostavivši svaku zemlju da se sama brani.

"EU je ostala bez svoje druge najveće ekonomije - Britanije. Sada je svoju četvrtu najveću silu Italiju stavila u izuzetno tešku poziciju. Italiji je potrebna valuta koju može da kontroliše da optimizuje ekonomiju. Isto treba i Nemačkoj. Nemačka je u poziciji da utiče na evro mnogo više nego Italija. Sve je to postalno kristalno jasno u vreme korona virusa. Dakle mera institucije je ono kako ona upravlja krizom. EU je pala na testu, ostavivši svaku zemlju da se sama brani", kaže Fridman.

Zaključuje da bi bilo pogubno za sve, i SAD i KInu i EU, ako bi se pandemija pogoršala.

"Tada bi trebalo donositi vrlo teške odluke o ekonomskom i ljudskom trošku, jer u dubokoj depresiji postoji i ljudski trošak", zaključio je.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner